Bävar inte för Lidingöloppet

Uppdaterad 2017-07-21 | Publicerad 2015-09-25

Friidrott. 21 500 löpare ser fram emot att få starta i Lindingöloppet. Många med en viss bävan inför det tre mil långa kraftprovet i kuperad terräng.

Maratonlöparen David Nilsson fruktar knappast distansen.

– En halvmara kan faktiskt vara jobbigare, säger den svenske landslagsmannen.

David Nilsson har med framgång tagit sig an Lidingö-terrängen tidigare. 2011 var han tvåa efter kenyanen Lewis Korir och noterade sin hittills bästa tid i loppet, 1.42.01.

28-åringen hoppas kunna prestera en likvärdig tid på lördag.

– Jag hoppas och tror att formen sitter där, men det har tagit tid efter problemen i somras.

Skador och sjukdomar

David Nilsson tog ordentliga steg i sin utveckling under våren och förbättrade sina personbästatider stadigt. Kvalgränsen till maraton i VM klarades galant, men sedan kom det grus i maskineriet. En hälskada hämmade träningen och under höghöjdsträningen i Kina inför VM blev han magsjuk och febrig. Sämre kunde förberedelserna inför en VM-debut knappast bli. I loppet kunde David bara konstatera att krafterna inte skulle räcka. Han blev 36:e man, 19 minuter efter segraren.

– Återhämtningen efter VM gick ändå ganska bra. Jag tog tre-fyra löpfria dagar och har sedan kunnat träna på.

Något som gör att David Nilsson inte har någon lust att avsluta säsongen ännu.

– Jag vill tävla på ett par månader till. Det finns några bra terränglopp utomlands som jag vill springa, säger Nilsson.

Speciell tävling

Men först - Lidingöloppet.

– Det är en speciell tävling. Den kommer vid en tidpunkt när man antingen har en bra säsong bakom sig och känns som en skön slutpunkt eller om man haft en misslyckad sommar kan den kännas som en nystart inför kommande säsong, säger David, som har respekt för backarna.

– Både uppför och nedför är det lätt att slå sönder framlåren. Men det är ändå mer slitsamt att springa maraton och faktiskt också vissa halvmaror.

David Nilsson siktar på en topplacering på lördag.

– Det är svårt att veta hur långt formen räcker, men jag siktar på en placering bland de sex främsta, säger David Nilsson.

TT

Följ ämnen i artikeln