Hellner vill touråka sig i form

Uppdaterad 2018-12-28 | Publicerad 2015-01-02

Oberstdorf. Marcus Hellner gillar skidornas kraftprov Tour de Ski skarpt. Inte minst den här gången.

– Jag behöver touren. Den passar bättre nu än någon gång tidigare, säger skidstjärnan.

Den nionde upplagan av Tour de Ski inleds på lördagen och avslutas efter sju etapper och nio dagar senare.

Ett kraftprov som Hellner varit med om sex gånger - han bröt förkyld i slutfasen 2009 - och ofta gjort bra i från sig i.

Framför allt är han en av de absolut bästa i klättringen uppför den beryktade slalombacken Alpe Cermis som avslutar tävlingen.

– Jag gillar touren. Det är en rolig tävlingsform och den här gången behöver jag den. Jag behöver tävla, säger han.

Få poäng

Till 2015 års upplaga kommer Marcus Hellner med ett osedvanligt dåligt facit så här långt in på säsongen. Han har tagit poäng i endast tre världscuptävlingar med den blygsamma placeringsraden 27-29-14.

– Det är inget jag är nöjd med så klart. Jag tävlar inte för att snurra runt på de där placeringarna.

– Men det har inte varit ett perfekt tävlingsprogram för mig och förkylningen jag hade i början betydde också en del för att resultaten uteblev.

Med både OS- och VM-guld på meritlistan har Hellner krav på sig själv. Men han är inte orolig med tanke på VM i Falun i februari.

– Nej, det är jag inte. Jag behöver tävla. Jag tror att om jag får tävla mycket så stiger formkurvan. Därför känns touren extra bra nu.

– Helst vill jag ju vinna. Men får jag bra lopp i början så ska jag kriga för att vara med där uppe.

En bra jul

Den nyblivne 29-åringen och familjefadern har kunnat träna på bra i Dundrets skidspår under juluppehållet och hoppas att det ska lossna tävlingsmässigt i Tour de Ski.

– Det finns ju i kroppen, säger han.

Efter den klena utdelningen i världscupens inledning kommer knappast en ens en stor framgång i poängstinna Tour de Ski att göra Hellner till ett hett namn för säsongens världscuptitel. Där är det i stället Calle Halfvarsson som bäst försvarat de svenska färgerna i den kompaktröda norska dominansen. Dalaåkaren är trea i världscupsammandraget, närmast bakom Martin Johnsrud Sundby och Finn Hågen Krogh, och har kapacitet att blanda sig i toppstriden även i Tour de Ski.

Charlotte Kallas frånvaro - fokuseringen på VM gör att hon avstår - gör att förväntningarna på damsidan dämpas rejält. Anna Haag kommer med stärkt självförtroende till Tour de Ski efter den överraskande fjärdeplatsen på 10 kilometer klassiskt i Davos i mitten av december. Moraåkaren är allround, men har också känsliga luftrör. Tre av sex gånger har hon tvingats bryta i slutfasen av etapptävlingen.

TT:s utsände