Dahlin skriver monsterkontrakt i NHL

Göran Sundberg/TT

Publicerad 2021-09-22

Rasmus Dahlin har skrivit nytt kontrakt med NHL-klubben Buffalo Sabres, värt 150 miljoner kronor på tre år. Arkivbild.

Rasmus Dahlin, 21, har skrivit nytt NHL-kontrakt med Buffalo – och det är ett riktigt monsteravtal.

Treårskontraktet är värt motsvarande cirka 150 miljoner kronor på tre år.

Det har tagit sin tid – men dagen före träningslägret startar i NHL blev det klart.

Buffalobacken signerar ett nytt treårskontrakt som i snitt är värt 6 miljoner dollar per år, motsvarande 50 miljoner kronor, skriver klubben på sin webbplats.

Det är en rejäl löneförhöjning då hans rookiekontrakt, också tre år långt, var värt 925 000 dollar per år.

Den före detta Frölundabacken blev 2018 den andre svensken genom tiderna, efter Mats Sundin, som draftades som nummer ett.

Dahlin har gjort 107 poäng på 197 NHL-matcher under sina tre säsonger i bottenlaget som inte har gått till slutspel sedan 2011.

Debutsäsongen, 2018-19, gjorde han 44 poäng och nominerades till priset som årets rookie i NHL. Under de två första säsongerna gjorde Rasmus Dahlin 84 poäng, vilket är näst mest poäng genom tiderna i NHL av en back som ännu inte fyllt 20 år.

Den senaste säsongen blev dock tung med bara 23 poäng (5 mål+18 assist) på 56 matcher, men han avslutade säsongen starkt sedan Buffalo bytt tränare till Don Granato.

– Hans sätt att spela ishockey var det sättet jag lärde mig att spela på. Jag kände att han litade på mig som spelare. Han såg min potential och jag kände mig komfortabel på isen, sade han efter säsongen.

Dahlins nya kontrakt ger honom en stigande lön för de tre kommande säsongerna, enligt capfriendly.com.

Den här säsongen tjänar han fem miljoner dollar, inklusive bonus, året efter 5,8 miljoner och sista året är lönen på 7,2 miljoner dollar.