Svenska medleylaget utanför pallen

Lasse Mannheimer/TT

Publicerad 2022-12-18

Louise Hansson stannade på tre VM-brons efter att Sverige missat medalj på den avslutande lagkappen 4x100 meter medley.

Sverige stannade på tre brons i kortbane-VM i simning.

Den sista medaljchansen, 4x100 meter medley för damer, slutade med en femteplats.

Det svenska damlaget lyckades inte knyta ihop VM i Melbourne med ännu en medalj. Det svenska laget på 4x100 meter medley – Hanna Rosvall, Sophie Hansson, Louise Hansson och Michelle Coleman – följde upp bronset på 4x50 meter med att bli femma på den dubbla distansen.

Ryggsimmaren Hanna Rosvall gjorde en strålande förstasträcka och tog med nytt personbästa (56,37) upp Sverige till en andraplats.

Tungt för Hansson

– Det kändes superbra. Jag märkte att jag var snabb ut, för det var lite tungt sista 25 och det har jag inte känt tidigare. Men det blev ändå ett ”pers” och det är jag jättenöjd med, säger Rosvall till SVT.

Medaljen försvann på Sophie Hanssons andrasträcka. Bröstsimmaren har varit sjuk under mästerskapet och det var osäkert om hon alls skulle kunna vara med i finalen. 1.04,96 var också en bra bit under hennes toppkapacitet, och innebar att Sverige var nere som femma efter två sträckor.

– Det har kanske inte blivit precis det mästerskapet jag hade velat ha. Men jag är jätteglad att jag mår bättre och att jag fick chansen i kväll, säger Sophie Hansson.

– Jag var under 1.05,0 och med tanke på veckan jag har haft så är jag bara jättenöjd och stolt.

Tre medaljer

Louise Hansson och Michelle Coleman lyckades inte hämta upp avståndet till övriga medaljaspiranter. Upp till bronsplatsen fattades till slut mer än en och en halv sekund.

USA tog ett väntat guld, på nytt världsrekord, medan Australien tog silver och Kanada simmade in på bronsplats.

Därmed blev det tre svenska VM-medaljer till slut. Louise Hansson var inblandad i samtliga. Förutom lagkappsbronset tog 26-åringen två individuella brons, på 100 meter medley och 100 meter fjäril.

– Det är klart att vi hade siktat högre, det vet jag att Louise Hansson hade gjort också till exempel. Det är klart att vi hade velat ha fler medaljer med oss hem, men det har varit ett otroligt starkt mästerskap och jag tycker att vi har gjort det grymt alla sex dagar, säger Sveriges förbundskapten Martina Aronsson till SVT.