Fiasko för Färjestad: "Ruskigt besvikna"

Daniel Kihlström/TT

Publicerad 2024-03-27

Säsongen är över för Färjestad. Rögle vann SM-kvartsfinalen med 4–0 i matcher.

Färjestads fiasko är fullbordat – seriesegrarens säsong är över redan i SM-kvartsfinal.

Rögle tog sin andra raka förlängningsseger via 2–1 på hemmais och nollade Karlstadlaget i matchserien.

– Vi är så klart ruskigt besvikna och förbannade, säger FBK-tränaren Thomas Mitell till TV4 Play.

Inget lag i svensk ishockey har lyckats vända ett 0–3-underläge i matcher till seger och Färjestad blir inte laget som får skriva historia.

Seriesegraren av SHL åker ur i SM-slutspelet redan i kvartsfinal – nian Rögle vann med 4–0 i matcher. I den fjärde matchen kom avgörandet – precis som i den tredje matchen – i förlängning.

Efter 4.52 minuter av den första förlängningsperioden avgjorde Henry Bowlby med sitt 2–1-mål. Det är åttonde gången i historien som en seriesegrare åker ut redan i kvartsfinal.

”Vaskar match ett”

– Vi vaskar match ett och delvis match två, sedan tycker jag att vi ger det en bra chans här nere, men har inte riktigt marginalerna med oss, säger Färjestadstränaren Thomas Mitell.

Färjestad förlorade de två första kvartsfinalerna mot Rögle i Karlstad med 2–6 och 0–3, men i måndags var klockan nära midnatt innan värmlänningarna föll tungt med 2–3 i den sjätte (!) perioden i Ängelholm.

Nu dominerade Färjestad under den första perioden och 7.28 in på den andra akten satte Henrik Björklund ledningsmålet i en fullsatt arena i nordvästra Skåne. Länge såg det ut att bli matchavgörande, men Daniel Zaar kvitterade med 2.14 kvar att spela av den tredje perioden i spel sex mot fem utespelare.

Möter Växjö

Väl i förlängning blev det ingen ny nattmangling i Ängelholm. Efter 4.52 minuter av den första extraperioden kunde Henry Bowlby kontra in segermålet och skicka Rögle till SM-semifinal – och Färjestadsspelarna på semester.

– Vi vinner serien och gör en stabil och bra grundserie, sedan är man ute på sex dagar. Det går att värdera hur som helst. Det är ett bra lag på andra sidan, som gör många bra saker och spelar smart. Vi lyckades inte riktigt få hål på dem, säger Thomas Mitell.

Rögle – SM-silver 2021 och CHL-seger 2022 – har haft en turbulent säsong. I december sparkade klubben huvudtränaren Cam Abbott och sportchefen Chris Abbott – brödraduon som de senaste åren lyft Rögle till högre höjder.

Nu är skåningarna klara för semifinal – där väntar grundserietvåan Växjö, som slog ut Luleå med 4–0 i matcher.