Verstappen studsade tillbaka – vann i Japan

TT

Publicerad 2024-04-07

Red Bull-föraren Max Verstappen vann F1-loppet i Japan.

Debaclet i Melbourne blev bara ett tillfälligt gupp på vägen för regerande världsmästaren Max Verstappen.

På Suzukabanan i Japan rullade han in först av alla för tredje gången på fyra lopp i år.

– Jag är väldigt glad att vi är tillbaka på toppen, säger 26-åringen.

För nederländaren Max Verstappen var det en vanlig dag på jobbet, efter att han tvingades bryta då hans bil fattade eld i Melbourne för två veckor sedan, och därmed bröt en svit på nio raka segrar.

Nu vann Red Bull-föraren F1-loppet på racingbanan Suzuka i Japan.

– Det var ett väldigt härligt lopp. Helt ärligt kändes bilen bättre och bättre under loppet, säger Verstappen över radion efter loppet.

”Ett litet gupp på vägen”

Verstappen har tre raka VM-titlar och har nu även vunnit Japans grand prix tre år i följd. Han var drygt tolv sekunder före stallkamraten Sergio Pérez, Mexiko, i mål.

– Det var ett litet gupp på vägen i det senaste racet, men jag är väldigt glad att vi är tillbaka på toppen, säger Verstappen, som startade i pole position.

– Den kritiska delen var starten, att fortsätta vara i ledning. Efter det blev bilen bättre och bättre, säger han.

För Perez var det den tredje andraplatsen för säsongen. Trea i soliga och perfekta förhållanden i Japan blev spanjoren Carlos Sainz. Ferrariföraren vann i Melbourne senast – endast 16 dagar efter att han tvingats operera sin blindtarm.

Särskilt mycket dramatik bjöds det inte på i Japan, utan den kamp det var tal om skedde längre bak i fältet.

Toppar VM-tabellen

Dramatiskt blev det däremot tidigt i loppet, när thailändsk-brittiske Alexander Albon touchade australiske Daniel Ricciardo, vilket var nog för att skicka båda bilarna in i barriären. Båda förarna var dock på benen efter kraschen, men fick bryta tävlingen.

Verstappen leder den totala VM-ställningen efter fyra lopp på 77 poäng. Pérez är tvåa på 64 poäng och där bakom återfinns de båda Ferrariförarna Charles Leclerc, Monaco, och Carlos Sainz på 59 respektive 55 poäng.

Nästa deltävling går i Shanghai 19–21 april. Det är första gången F1-cirkusen gästar Kina sedan 2019 – fyra planerade tävlingar i landet har ställts in på grund av pandemin.