Svenske chefen: Klæbo har redan vunnit touren

Fredrik Andersson/TT

Publicerad 2023-01-03

Johannes Høsflot Klæbo under ett träningspass i Oberstdorf.

Två etapper – två segrar.

Sveriges landslagschef Anders Byström tror att Johannes Høsflot Klæbo redan avgjort Tour de Ski.

– Det är bara att titta på honom, säger Byström inför dagens tredje etapp.

Klæbo inledde säsongens tour med att spurta hem fristilssprinten före italienaren Federico Pellegrino innan norrmannen även skidade hem den andra etappen: jaktstart, 10 kilometer klassiskt.

På den etappen var segermarginalen 10 sekunder till landsmannen Pål Golberg och Pellegrino.

– Johannes har i princip redan säkrat det tror jag, men där bakom är det tajt, sade Byström efter jaktstarten.

Världens bästa

TT: Du tror att han redan avgjort det här?

– Ja, men det är bara att titta på honom, han är världens bästa skidåkare och sedan har han en kille till där bakom som är världscupledare (Golberg) som också är allround på allting – de blir svåra att ta, de är favoriterna.

William Poromaa och Calle Halfvarsson är de två svenskar som är bäst placerade efter två etapper av sju, på sjunde respektive trettonde plats (+33 sekunder och +46).

På måndagens vilodag i Oberstdorf, inför tisdagens tredje etapp, 10 kilometer individuell start i klassisk stil, kommenterade svenskduon Byströms utspel om att Klæbo redan avgjort kalaset.

Är stark

– Lite grann så är det väl. Touren är lång och det kan hända vad som helst, men står han på benen och håller i som han gjort nu, då är det klart att det är svårt att slå honom, säger Poromaa.

Halfvarsson:

– Klæbo blir svår att handskas med nu, han är ju stark även uppför sista backen och han har en till sprint att jobba med. Jag har svårt att se att han kommer åka dåligt. Visst, han skulle kunna få ett tapp, jag tror inte att han får det. Men skulle han få det kanske han tappar max 30 sekunder, men det har han marginalerna för. Han kommer få många sekunder till i sprinten i Val di Fiemme. Han är så klart favorit.

Huvudpersonen kommenterade själv ärendet efter jaktstarten:

– Det är långt ifrån avgjort. Vi får bara fortsätta att ta en dag åt gången, det är det tråkiga svaret.