F1: "Som att flyga helikopter i ett vardagsrum"

Henrik Skiöld/TT

Publicerad 2024-05-24

Max Verstappen gasar på mot sin fjärde raka VM-titel men det väntar ett och annat gupp på vägen.

Ett finns att parera redan på söndag. Längs Monte Carlos gator kan det mesta hända.

– Det är en av de svåraste banorna för vår del, säger Red Bull-föraren som möter hårdare konkurrens.

Nederländaren har en klar ledning i VM-serien, men McLarens Lando Norris vann i Miami och utmanade honom ordentligt på Imola. Verstappen är helt och fullt medveten om att ett styvt jobb väntar bakom ratten för att vinna för tredje gången i det lilla furstendömet.

– Under de senaste åren har Ferrari alltid varit väldigt, väldigt starkt här och McLaren har på sistone, i de två senaste loppen, verkligen ökat sin prestationsförmåga, säger Verstappen.

Norris och Ferraris Charles Leclerc, monegasken som kör på hemmaplan, är tuffa utmanare om segern, men den kanske svåraste uppgiften är banan.

– Jag tror inte att det kommer att bli en lätt helg. Monaco är aldrig okomplicerat, inte ens när man har den bästa bilen. Det är så väldigt knepigt. Man måste få allt att fungera och det är alltid mycket störningar under loppet, säger Verstappen.

Loppet sticker ut

Nelson Piquet, den legendariske brasilianske föraren, beskrev en gång loppet som att ”flyga helikopter i ett vardagsrum”.

Stadsloppets alla snäva kurvor och smala gator är alltid en utmaning för den som vill ta sig i mål. Det gör att Monte Carlo sticker ut bland F1-cirkusens alla stopp runt om i världen.

– Det är en galen plats, en speciell plats, det är pärlan i vår sport och det i det näst minsta landet i världen, säger Lewis Hamilton.

Den sjufaldige världsmästaren har genom åren vunnit tre gånger i Monaco, men inte lyckats nå prispallen på de tio senaste loppen. Senast den 39-årige engelsmannen vann ett lopp var 2021. Mercedes har blivit omkört av Red Bull, Ferrari och McLaren. En topp 3-placering för Hamilton på söndag skulle vara en bedrift, en seger något sensationellt.

Mer nöjd med bilen

Hamilton, som nästa år representerar Ferrari, är lite mer tillfreds med den bil han kör just nu.

– Jag är mer nöjd än jag har varit med de två föregående bilarna. De var inte så bra. Den jag kör nu är ett pågående arbete och det är mycket bättre än förra året.

– Den här bilen är mer förutsägbar och den är skön att köra. Det är inte perfekt, men vi går i rätt riktning, säger Hamilton.

Kvalet till Monacos GP avgörs på lördag eftermiddag. Där väntar rejäla fajter om de främsta startpositionerna.

Loppet startar 15.00 på söndag.