Andersson: "Behöver inte känna något tryck"

Publicerad 2017-11-06

Fotboll. Favoritskapet ligger hos Italien, den tunga pressen helt på kollegan Gian Piero Ventura.

Förbundskaptenen Janne Andersson trivs i rollen som underdog inför VM-playoffmatcherna mot Italien.

– Vi har allt att vinna, och det känns bra, säger han.

Samlad, beslutsam, men också avslappnad. Janne Andersson var med andra ord som vanligt när han inledde årets sista - och viktigaste - landslagssamling med en presskonferens på spelarhotellet i Stockholm.

– Jag har längtat efter den här dagen. Det ska bli jäkligt kul. Det är en häftig utmaning och vi har allt att vinna. Vi är inte mätta med det vi presterat, vi vill vidare, säger Andersson inför fredagens hemmamatch mot Italien på Friends arena, med returmatch på San Siro i Milano tre dagar senare.

Allt tryck på Ventura

Om Italien skulle missa sitt första VM-slutspel sedan mästerskapet spelades i Sverige 1958 lär Venturas dagar som förbundskapten vara räknade.

Andersson kommer inte att mista jobbet om landslaget missar ett tredje slutspel i följd.

– De känner ett visst tryck på sig att klara det här och jag känner inget tryck alls på det sättet, mer än att jag vill göra en så jäkla bra match som möjligt till att börja med. Ibland är man favorit på något sätt och då får man hantera favoritskap, ibland behöver man inte vara favorit och då kan man använda att man är lite underdog - och det är vi ju i det här kvalet, säger Janne Andersson.

Men han understryker också, för att ingen ska få för sig att missförstå vad han vill få ut av 180 minuter mot Italien:

– Jag vill inget hellre i hela världen än att gå till VM, men jag känner inget nationellt tryck. Att vi slår ur underläge ska vi använda till att vara optimister och tro på det vi gör.

Ekdal allt bättre

En efter en droppade spelarna in på måndagseftermiddagen. Kring några har det funnits frågetecken den senaste tiden.

– Det var en bra helg så till vida att vi inte åkte på några skador och det var det viktigaste, säger förbundskaptenen.

– Albin Ekdal är enligt egen utsago bättre än tidigare, men det är kanske tveksamt om han är 100 procent. Jimmy Durmaz har tränat drygt en vecka, men fick inte spela i helgen. Han kanske inte är en startspelare för mig, men han har egenskaper som gör att jag vill ha med honom.

Djupstudierna av "Gli Azzurri" har pågått sedan lottningen.

– Jag tycker att vi har en ganska klar bild av Italien. Sedan är det ju så, i fotboll kan man aldrig veta säkert hur motståndaren agerar rent taktiskt, men som lag sett har vi ganska klart för oss vilka egenskaper de har och vad vi behöver se upp med, säger Janne Andersson.

– I grunden är det så att vi har principer och idéer om hur vi vill spela både försvars- och anfallsspel och där börjar vi alltid. Sedan plockar vi in det vi tror Italien kommer att göra. Det finns individuell skicklighet och en stark kollektiv styrka i det här italienska laget. De är taktiskt skickliga oavsett hur de spelar, på att hålla ihop laget och att vara lojala.

TT

Följ ämnen i artikeln