Sveriges kross – har aldrig vunnit större

Lasse Mannheimer/TT

Publicerad 2024-04-07

Jamina Roberts och de svenska handbollsdamerna körde som väntat över Luxemburg i EM-kvalavslutningen på söndag. Arkivbild.

Handbollsdamernas första landskamp i Umeå någonsin hade ingen sportslig betydelse, men Blågult gav publiken vad de betalat för: tidernas överkörning.

– Bra från start till slut, säger femmålsskytten Olivia Löfqvist till SVT efter 47–18 i EM-kvalavslutningen mot Luxemburg.

Sverige var redan klart för EM men avslutade kvalet genom att köra över Luxemburg fullständigt. Redan efter första halvlek stod det 24–7 till Sverige.

Det var första gången som damlandslaget spelade i Umeå, och publiken fick valuta för pengarna. Slutresultatet 47–18 är Sveriges största seger någonsin i ett EM-kval. För 31 år sedan besegrades Georgien med lika många mål, men då gjorde Sverige ”bara” 41 framåt.

– Vi visste att om det skulle bli en bra match här så är det vi som behöver skapa det och det tycker jag verkligen att vi gör. Vi spelar bra och har kul, säger svenska stjärnan Jamina Roberts till SVT.

Viktigare matcher väntar Sverige nästa vecka, när det är dags för OS-kval mot Japan, Ungern och Kamerun i ungerska Debrecen. De två bästa får spela OS i Paris i sommar.

Försvarsjätten Linn Blohm stod för två av Sveriges mål mot Luxemburg. Inför avkast fick 31-åringen ta emot priset som årets svenska spelare, utsedd av en jury bestående av Svenska handbollförbundets elitråd och förbundskaptenen Tomas Axnér.

– Jag är jätteglad och stolt över det jag har gjort. Det är ett kvitto på allt slit man har lagt ner, säger Blohm.