"Glädjen dog och då ska man inte hålla på längre"

Ingela Ahlberg/TT

Publicerad 2024-04-25

Sveriges yngsta vinterolympier, freeskiåkaren Jennie-Lee Burmansson, lade oväntat av redan som 20-åring. På fredag är hon med i en inbjudningstävling i Åre, men någon seriös tävlingscomeback är det inte fråga om.

– Det känns som att den dörren är ganska stängd, säger hon.

Det har gått 1,5 år sedan den då 20-åriga Jennie-Lee Burmansson meddelade att det var sluttävlat.

– Glädjen dog och då ska man inte hålla på med det längre. Man måste göra något helhjärtat och jag kände att jag varken ville eller kunde göra det, säger Burmansson om det som hon kallar för seriösa tävlandet.

– Det var tävlingsskidåkningen som inte var kul längre, att tävla för att vinna.

Yngsta OS-svensken

Burmansson slog igenom väldigt ung och blev Sveriges yngsta vinterolympier när hon som 15-åring var med i OS i Pyeongchang 2018. Samma säsong vann hon slopestylecupen i världscupen och kom trea i totala världscupen i freeskiing. Dessutom vann hon i big air i X-Games i Oslo.

Därefter rök korsbandet i ett knä och hon lyckades aldrig ta sig tillbaka till världstoppen efter skadan.

Opererad igen

Numera tävlar hon enbart för skojs skull, mest i events av mer showkaraktär. Som i Åre på fredag i den slopestyletävling som förre landslagskollegan och OS-bronsmedaljören Jesper Tjäder anordnar.

– Såna här tävlingar är kul. Det är en blandning av tävling och show, väldigt häftiga och publikvänliga rails. Jag är ute efter lite revansch nu. Förra året fick jag en broskskada i knät och det blev en liten operation i somras, säger hon.

– Nu är jag tillbaka, det är kul att vara på skidor igen.

”Ingen längtan”

Någon längtan efter comeback i världscupen, VM och OS har 21-åringen inte.

– Man ska aldrig säga aldrig, men jag har svårt att tro det, känner ingen längtan till det. Jag får se i framtiden, men det känns som att den dörren är ganska stängd, säger Burmansson.

Att sluta åka skidor är dock inte aktuellt. 21-åringen satsar på att spela in fler skidfilmer.

– Det är en del av skidåkningen som jag vill utforska mer. Känner att det är vad jag tycker är givande och utvecklande. Det jag gör nu är mer fritt och roligare, tycker jag.