Stenson och Nordqvist OS-klara

Publicerad 2016-03-30

OS. Golfstjärnorna Henrik Stenson och Anna Nordqvist samt laserseglaren Jesper Stålheim fick individuella klartecken till OS i Rio de Janeiro på onsdagen.

Dessutom togs tre lag ut, vilket gör att OS-truppen består av 92 aktiva - och ser ut att bli större än den till London 2012.

Förutom de tre individuella biljetterna var det handboll damer, fotboll damer och bordtennis herrar som lades till sommarens OS-trupp av Sveriges olympiska kommittén, SOK.

Bordtennis har ett OS-kval kvar, det som flyttats från Ankara till Halmstad 12-16 april. För herrarnas del en formsak. Sverige är sjua i världen just nu, tack vare femteplatsen i lag-VM, och kommer att ha spelare med i OS både individuellt och i lag. Däremot är det mer oklart om damlaget kvalificerar sig.

– Både Li Fen och Matilda Ekholm är inne individuellt just nu, i lag behöver de kliva upp ett par steg på rankingen, säger herrarnas förbundskapten Marcus Sjöberg.

I London hade Sverige 136 aktiva med, som tog åtta medaljer.

Både fler antal aktiva och medaljer kan bli målet i Rio.

Större och starkare

– Vi kommer att sätta upp mål i juni. Större och starkare är inriktningen. Vi är på väg mot större trupp nu beroende på lagidrotterna. Men det är också individuella kval som pågår, det kan bli 150-160 aktiva, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo.

– Just nu är OS-truppen på samma nivå slagstyrkemässigt som vi var i London.

På säker mark

I den nya OS-idrotten golf får två från varje nation vara med. Världsrankningen gäller för OS. Världssjuan Henrik Stenson och Anna Nordqvist (16:e) är så högt rankade att de inte kan halka ner så långt att de missar kvalgränsen. Därav klartecken redan nu. David Lingmerth och Pernilla Lindberg ligger bäst till för övriga platser.

– Om det blir en herre och dam till vet vi inte än, säger Reinebo.

Nästa SOK-uttagning sker den 14 april. Sedan väntar troligen fem uttagningar till.

TT

Följ ämnen i artikeln