Kanada i final – Sverige möter USA i bronsmatch

Jonas Grönvik/TT

Publicerad 2023-01-05

Kanada firar segern i semifinalen över USA.

Hemmanationen Kanada är vidare till final i junior-VM i ishockey efter att ha besegrat USA med 6–2. Det innebär att Sverige ställs mot USA i bronsmatchen.

Det blev en nervös start för Kanada i semifinalen mot den nordamerikanska ärkerivalen. USA tog ledningen 79 sekunder in i matchen, och utökade sedan till 2–0 i första perioden.

Drygt en minut senare klev Kanadas 17-årige supertalang Connor Bedard fram och reducerade.

USA fortsatte att pressa Kanada, men hemmanationen vände underläget med ytterligare fem raka mål. Mycket tack vare den kanadensiska målvakten, Thomas Milic, som gjorde 43 räddningar. Därtill fick USA två mål bortdömda, båda för målvaktsinterference.

Tjeckien hade tidigare under kvällen besegrat Juniorkronorna med 2–1 efter förlängning och möter därmed Kanada i finalen. Det innebär att Sverige gör upp med USA om bronsmedaljen på torsdagen klockan 20.30, svensk tid.

– Vi ska göra allt vi kan för att komma åt den, sade den svenske förbundskapten Magnus Hävelid till TT efter förlusten mot Tjeckien.