Mbappé om nyvalet: "Extremismen knackar på dörren"

Kasper Ljungström/TT

Publicerad 2024-06-17 11.12

Kylian Mbappé på Frankrikes träning inför EM-premiären.

Efter förlust i EU-valet utlyste Frankrikes president Emmanuel Macron nyval i landet.

Nu har Kylian Mbappé hamnat mitt i den politiska röran – bara timmar innan EM-premiären.

– Valet är viktigare än matchen, säger han på en presskonferens.

Kylian Mbappé har haft tät kontakt med den franska presidenten Emmanuel Macron under en längre tid.

Nu väljer 25-åringen att ta ställning i politiken, efter att ytterhögern vunnit EU-valet och Macron utlyst nyval i landet.

– Vi har aldrig sett något sådant här tidigare, och det är därför som jag verkligen vill rikta mig till hela det franska folket, och framför allt de unga. Vi är en generation som kan göra skillnad. Vi ser att extremismen knackar på dörren till makten, men vi har makten att forma vårt lands framtid, säger han på en presskonferens enligt The Guardian.

Mbappé, som på måndagskvällen ska spela EM-premiär mot Österrike, berättar att han vill vara stolt över sitt Frankrike, och att han inte annars vill representera sitt land.

– Kylian Mbappé är emot extrema åsikter och idéer som splittrar människor. Jag vill vara stolt över att representera mitt land. Jag vill däremot inte representera ett land som inte står för mina, och våra, värderingar, säger han och fortsätter:

– Matchen är såklart enormt viktig, det tycker jag ändå att jag har rätt att säga. Men det finns en sak som är viktigare, och det är valet.