Sega svenskar imponeras av suverän Klæbo

Publicerad 2017-11-25

Skidor. Norge kan ha en ny skidkung på gång. 21-årige Johannes Høsflot Klæbo tycks ha ätit raketbränsle hela sommaren.

– Han är just nu överlägset världens bästa skidåkare, säger Calle Halfvarsson efter norrmannens andra raka seger i Ruka.

Johannes Høsflot Klæbo, 21, blev förra säsongen, hans första i världscupen, tidernas yngsta herråkare att vinna sprintcupen.

I Ruka har han visat att han både bemästrar sladdriga spår, finländskt vintermörker och inte minst: distanslopp.

– Det är imponerande. Han utklassade alla i går och utklassar alla i dag. Han kan ju åka skidor, säger Calle Halfvarsson, som på tionde plats var drygt 34 sekunder bakom Klæbo i lördagens 15 kilometer klassiskt.

"Skrev skidhistoria"

Precis som i sprinten dagen före var 21-åringen helt överlägsen. Närmaste konkurrenterna, landsmannen Didrik Tønseth finländaren Iivo Niskanen, var 15 respektive 18 sekunder bakom.

En annan norrman, Martin Johnsrud Sundby, tillhörde förhandsfavoriterna men fick nöja sig med en åttonde plats. Han är minst sagt överraskad av sin yngre landsman, som är mycket bättre än Sundby hade anat.

– Ja, definitivt. Han är bättre än alla hade trott. Han skrev ett stycke skidhistoria i går och gör det på nytt i dag. Vi får vänta och se vad han gör i morgon, säger Martin Johnsrud Sundby.

Känns inte bra

För svensk del gick det segt. Calle Halfvarsson, som slutade trea i sprinten, var långt ifrån nöjd med sin tiondeplats.

– Nej, det är jag inte. Det känns inget bra. Jag vet inte hur jag ska förklara det riktigt, säger Halfvarsson och försöker sig ändå på en förklaring:

– Jag får slita för mycket för att hänga med där uppe i toppen. När jag är i bra form kan jag vara med i täten och gå lite lugnare för att ha krafter kvar till slutet. Nu får jag slita som en gris för att hänga med i första varvet. Sedan står jag still på slutet.

"Bra är det inte"

Marcus Hellner var näst bästa svensk som 14:e.

– Bra är det väl inte, men ett bättre lopp än senast åtminstone. Men jag får köra så hårt jag kan i morgon, säger Hellner.

Calle Halfvarsson slåss trots den dåliga känslan om en pallplats i Rukas minitour. Han startar som fyra i den avslutande fristilsjaktstarten.

– Jag ska slåss om pallen. Men Klæbo är nog inte så mycket att göra åt, säger han.

– Klæbo verkar uppenbarligen vara i bra form. Eller jag hoppas att han är i bra form, så att han inte känner som jag och ändå vinner på det här viset.

Norrmannen går ut i söndagens 15-kilometerslopp 38,3 sekunder före ryssen Alexander Bolsjunov och 44,1 sekunder före Norges Pål Golberg. Calle Halfvarsson är knappt fyra sekunder bakom Golberg men har också finländska hoppet Iivo Niskanen tätt i rygg.

TT:s utsände Lasse Mannheimer, Ruka

Följ ämnen i artikeln