"Sämsta förhållandena jag haft någonsin"

Lasse Mannheimer/TT

Publicerad 2022-12-17

Svenske skidskytten Sebastian Samuelsson hanterade lördagens före bättre än de flesta. Ändå var han efteråt starkt kritisk till arrangören. Arkivbild.

– Katastrof.

– Ett skämt.

– De sämsta förhållandena jag haft någonsin.

De svenska skidskytteherrarna skrädde inte orden efter lördagens världscupjaktstart, som slutade med en norsk trippelseger.

Efter fem raka individuella världscupsegrar petades Johannes Thingnes Bø till slut ner från tronen. Men en norsk trippel blev det ändå.

Sturla Holm Lægreid tog hem segern i lördagens jaktstart före Vetle Sjåstad Christiansen, med Thingnes Bø på tredje plats.

Men det var speciella förutsättningar i franska Le Grand-Bornand.

Rent bedrövliga, om man ska lyssna till de svenska skidskyttarna.

– Det här är de sämsta förhållandena jag har haft någonsin, från Sverigecup till världscup. Det är synd, för de har haft så otroligt bra förutsättningar att jobba med. Och så gör de det så otroligt dåligt. Här ska arrangören, men även IBU (Internationella skidskytteförbundet), ha stor kritik. Man förstör ju den här tävlingen på ett sätt, säger Sebastian Samuelsson till SVT.

”Bara blankis”

Samuelsson gjorde en fin jaktstart och klättrade från 17:e till sjätte plats. Trots det är han, liksom övriga svenskar, frågande till varför arrangören preparerade banan redan på fredagen. Det gjorde att spåren frös under natten.

– Det var katastrof, jag kokar inombords, säger Martin Ponsiluoma, som sköt fem bom och tappade från fjärde till 22:a plats, till SVT.

– Man hade kunnat köra Ski Classics (långloppscupen) i dag och stakat runt och åkt lika fort. Det är bara blankis under, jag kan inte förstå hur de kan ha gjort ett så dålig arbete.

Skidmärket avgörande?

Vissa åkare, med ett visst skidmärke, verkade drabbas särskilt mycket av de isiga spåren. Johannes Thingnes Bø brukar vanligtvis vara en av de allra snabbaste, men hade bara 27:e bästa åktid för dagen. Flera gånger syntes den norske stjärnan halka runt, och var till och med på vippen att ramla.

Bland dem med samma skidmärke var storebror Tarjei Bø, bara 20:e snabbast för dagen, bäst.

Jesper Nelin, med åttonde snabbaste åktid, kör på andra skidor och klättrade från 31:a till 17:e plats i jaktstarten. Han är ändå kritisk.

– Jag gillar isföre, jag tycker att det är gött att köra mycket överkropp. För min del funkar det ganska bra i dag, men förhållandena är ju ett skämt. Det är faktiskt riktigt dåligt gjort av arrangören, och att IBU inte agerar på det, det är synd. Det är inte rättvisa förhållanden i dag, säger Jesper Nelin, som gick från 31:a till 17:e plats.

– Det beror mycket på vad man har för kanter på skidorna och hur man är som åkare.

Tävlingschefen Borat Nunar kan bara beklaga de isiga spåren.

– Vi väntade med att pista tills det blev minusgrader. Men när det är blötsnö hela vägen ner så spelar det ingen roll vad du gör. Och i morse var det faktiskt jättebra, men ju mer man åker på det desto isigare blir det. Jag fattar att åkarna är upprörda, det är vi också. Vi vill inte erbjuda sådana här förutsättningar, men vi har gjort så gott vi kunnat, säger Nunar till SVT.