"Det enda jag är rädd för är att bli smittad"

Jens Bornemann/TT

Publicerad 2020-10-30

ÅRE 2020-03-11 Alpina skidåkaren Anna Swenn-Larsson inför säsongens sista tävling i världscupen som inleds med parallellslalom i Åre. Foto: Pontus Lundahl / TT / kod 10050

Schweiz, Österrike, Frankrike, USA och Kina. Vinterns världscupprogram kommer att skicka svenska åkare kors och tvärs över världen, trots pandemin.

– Jag är så laddad för ny en säsong. Det enda jag är rädd för är att jag ska bli smittad innan ett rejs så att jag inte kan vara med, säger slalomstjärnan Anna Swenn-Larsson.

Den alpina värlsdcupen har redan haft sin premiär, i Sölden för två veckor sedan. Frågan är dock hur mycket av resten av säsongen som kommer att bli av.

I takt med att det nästan dagligen kommer nya bud från olika länder är osäkerheten inför vinterns tävlingar stor, medger svenske alpinchefen Tommy Eliasson Winter.

– Inför OS i Pyeongchang (2018) gjorde jag en tusendagarsplan. Den ynnesten har man inte nu, säger han.

– Nu handlar det mer om vad man ska åstadkomma de närmaste sex timmarna.

Skicrosstjärnan Sandra Näslund är inne på samma spår. Att börja tänka för mycket på exempelvis VM i Kina i februari – eller för den delen på OS i samma backe ett år senare – är ingen idé.

– Det är något jag har ställt in mig på, att det kommer att bli en väldigt speciell säsong. Vi har ju redan fått reda på att några tävlingar är inställda, säger Näslund.

– Det kommer att bli en märklig vinter. Men vi får ta det tävling för tävling.

Norsk stjärna smittad

Utöver att det är en VM-vinter handlar det för många också om att försöka kvala in till OS 2022, påpekar Sven Thorgren.

– Det är det man är orolig för, att det ska tas snabba beslut som inte gynnar oss. Att det inte går att resa in i USA till exempel, vilket skulle ställa till det ordentligt för oss, säger snowboardstjärnan.

– Jag hoppas verkligen, eftersom det är OS-kvalår, att det kan göras lite undantag för oss åkare när vi reser in i ett land. Så kommer det att vara i Kina till VM, att vi slussas in i landet utan att vi aldrig ens är nära någon i lokalbefolkningen.

Det internationella skidförbundet har tagit fram rigorösa covid-19-protokoll för hur de olika tävlingarna ska kunna bli av.

Ändå kom norska alpinstjärnan Alexander Aamodt Kilde hem från premiären i Sölden med ett positivt coronatest.

Enligt Tommy Eliasson Winter talar dock mycket för att världscuperna i de olika grenarna kommer att kunna fullföljas till stor del.

– Framför allt efter Sölden har jag stor tilltro när det gäller just världscupen. Det är ingen hundraprocentig säkerhet, men det är en väldigt hög säkerhet.

TT: Hur hanterar ni riskerna med att resa fram och tillbaka mellan olika tävlingar och länder?

– Vi kommer att överväga det inför varje gång skulle jag vilja påstå. Vi gör ett övervägande varje gång vi sätter någon på ett flygplan eller i en bil, säger Eliasson Winter.

"Kan få det hemma"

Att resandet är riskmoment går inte att komma ifrån, konstaterar Anna Swenn-Larsson, som har sin slalompremiär i finländska Levi om tre veckor.

Å andra sidan är det inte riskfritt hemma i Åre heller, påpekar hon.

– Jag är så laddad för ny en säsong. Det enda jag är rädd för är att jag ska bli smittad innan ett rejs så att jag inte kan vara med, säger hon.

– Men jag kan ju få det här hemma i affären också.