Spansk kross i supertalangens historiska debut

Spanien körde över Kroatien – Alvaro Morata målskytt och skadad

TT

Publicerad 2024-06-15 17.26

16-årige Lamine Yamal imponerade i sin EM-debut.

Blott 16 år gammal blev Lamine Yamal EM-historiens yngste spelare.

Och vilken mästerskapsdebut supertalangen var med om.

Hans Spanien krossade Kroatien med 3–0 – och Yamal svarade för en assist.

Lamine Yamal är van vid att vara yngst.

Han var bara 15 år gammal när han debuterade för Barcelona i La Liga och när han förra hösten gjorde mål i sin första match för Spaniens A-landslag blev han både den yngste spelaren någonsin i landslaget och den yngste målskytten.

Att han togs ut i EM-truppen av förbundskapten Luis de la Fuente var kanske ingen skräll men det var nog få som trodde att han skulle starta lördagens premiär mot Kroatien.

Men det gjorde han.

Och vilken mästerskapsdebut det blev för honom.

”Ge mig biljetter”

Yamal passade fram till ett av målen i den spanska 3–0-segern och tog, kanske framför allt i den andra halvleken, för sig på allvar. Han gjorde sig spelbar, han sprang i djupled, han dribblade, han sköt.

– Jag är glad för alla unga spelares skull. Jag brukar säga till dem att de får ge mig biljetter till finaler i framtiden, att de inte ska glömma mig, säger lagkaptenen och veteranen Álvaro Morata till SVT.

Spanien tog en tidig ledning då Morata rann igenom och kort därefter utökade Fabian Ruiz efter att ha korsat sig fram mellan de kroatiska backarna. Precis innan halvtidsvilan slog Yamal ett väl avvägt inlägg som ytterbacken Dani Carvajal ostört kunde stöta i nät.

Efter det hämtade sig Kroatien aldrig.

Viktig seger

Den andra halvleken blev mestadels en transportsträcka mot tre spanska poäng.

– En bra insats mot ett bra lag. De har många bra spelare. Vi behövde det här. Det är en tuff grupp så det var viktigt för oss att vinna, säger Morata.

Spanien har varit lite av ett frågetecken inför EM – men storsegern på lördagskvällen visar att laget är att räkna med i mästerskapet i Tyskland.