Sundby i fronten i röda armén

Publicerad 2016-02-21

Skidor. Långt bakom den norska röda armén. Men Marcus Hellner gjorde sitt bästa världscuplopp på nästan ett år. Och ska man snart bli pappa igen är det lätt att dra på smilbanden.

Det var en kvintett norrmän i topp på skiathlonloppet över 30 kilometer i Lahtis.

Men det var en fransman som länge satte färg på tremilen.

Och en svensk som visar att formen sent omsider är på väg.

Martin Johnsrud bad om ursäkt för att han inte hjälpte Maurice Manificat att dra under tremilen. Norrmannen skyllde på ett tidigt fall och fransmannen satsade hårt och drog större delen av framför allt den klassiska delen.

– Det var ett bra lopp av mig. Men vi gjorde en bra laginsats, vi ville ha revansch efter de tre ryska segrarna i Falun förra helgen, sade Sundby som i praktiken redan avgjort världscupen.

VM i tanken

– Manificat hade nog en taktik att han ville testa lite grann hur saker och ting kan fungera fram mot VM, anade förbundskapten Rikard Grip.

Sundby fick med sig Finn Hågen Krogh och Hans Christer Holund på pallen. Manificat slutade sexa, 49 sekunder efter.

Med endast tre svenskar till start kunde Grip i alla fall konstatera att Marcus Hellner med sin 11:e plats tog ett nytt kliv mot toppen, trots att avståndet blev över två minuter.

Hellner, som gjorde comeback i Falun senast efter en sjukdomsfylld vinter, var själv nöjd efter söndagsprövningen.

– Det kändes inte så bra på klassiska delen, men jag kom i gång efter en ganska dålig öppning och det känns bra, sade han.

Tuff tour

Hellner hoppas på ännu bättre resultat i Kanadatouren som avslutar säsongen med åtta lopp på tolv dagar.

– Det är höga mål att sätta att man ska slåss mot norrmännen och Sundby då, men vi får se. Det har gått bättre och bättre i alla fall, jag är väldigt taggad och hungrig, det brukar vara ett bra tecken.

– Jag tycker mest att det kul att det är tävlingar kvar när jag börjar komma igång.

Det finns annat som gör att 30-åringen ser fram mot våren. Han ska bli pappa igen. Lilla Tuva, snart två, ska få ett syskon i april.

– Det ska bli väldigt roligt, jag ser fram emot det, sade han.

Lahtis, TT:s utsände

Följ ämnen i artikeln