Franska ministern: Inget terrorhot mot OS

TT-AFP

Publicerad 2024-04-03

I nuläget finns inget terrorhot mot OS i Paris och planen är fortsatt att invigningen ska hållas på båtar på floden Seine. Arkivbild.

Det finns inget terrorhot i nuläget riktat mot sommarens OS i Paris och arrangörerna planerar fortsatt att de aktiva ska åka runt på båtar under invigningen på floden Seine den 26 juli.

Frågan har aktualiserats efter terrordådet mot en konsertlokal i Moskva nyligen där över 140 människor dog. Efter händelsen i Ryssland höjdes terrorhotnivån till den högsta nivån i Frankrike.

– I nuläget finns det inget specifikt terrorrelaterat hot mot OS och Paralympics, säger idrottsminister Amelie Oudea-Castera till tv-kanalen France 2.

Samtidigt antyder ministern att det finns planer på en alternativ invigning om läget förändras. Något som president Emmanuel Macron tidigare har flaggat för.

Alternativet ska dock inte vara en traditionell invigning på en stadion. Arrangörerna har tidigare sagt att det kan handla om att inga aktiva åker på båtar på Seine utan enbart artister.

OS i Paris pågår mellan den 26 juli och 11 augusti. Paralympics pågår 28 augusti–8 september.