Tungt för svenskarna när Klæbo vann igen

Publicerad 2017-11-26

Skidor. Johannes Høsflot Klæbo såg slagen ut. Han hittade ett sätt att vinna ändå.

Efter att ha tappat sitt stora försprång i den avslutande jaktstarten i Ruka, spurtade det 21-åriga stjärnskottet hem segern före landsmannen Martin Johnsrud Sundby.

För de svenska herrarna går det fortsatt knackigt.

Med över 38 sekunders försprång var Johannes Høsflot Klæbo storfavorit till segern i 15 kilometer fristil.

Men redan lite drygt halvvägs genom loppet var han inhämtad både av ryssen Alexander Bolsjunov och av landsmannen Martin Johnsrud Sundby.

Trippelseger

Då såg Klæbo slagen ut. Det var han inte. Trion blev snart en stor tätklunga som följdes åt ända till sluttampen. I den efterföljande spurten var sprintspecialisten Klæbo överlägsen.

– Det var riktigt tufft i dag. Jag var trött när jag blev omåkt av Sundby och Bolsjunov. Men jag är väldigt glad att jag lyckades vinna ändå, säger 21-åringen.

Segern i jaktstarten fullbordade en perfekt världscuppremiär, där norrmannen sopat rent med tre raka segrar: fredagens sprint, lördagens 10 km klassiskt och så 15 km i fristil.

– Han visade redan i fjol att han kunde åka fort även i distanslopp. Jag är absolut inte förvånad över att han åker så bra som han gör just nu, säger Calle Halfvarsson.

Chanslös på pallen

Halfvarsson var bästa svensk på tionde plats. Han startade som fyra, var med i tätklungan på slutet och passerade mållinjen tio sekunder bakom Klæbo.

– Men det fanns inte en chans att jag skulle kunna vara med där uppe på sista varvet. Jag hade alldeles för lite krafter kvar. Jag hade inga krafter kvar, säger Calle Halfvarsson.

Trots tredjeplatsen i fredagens sprint är han missnöjd med helgen som helhet.

– Ja, det är jag ju. Det enda positiva är att jag får med mig en pallplats. Annars har det varit ganska becksvart. Om jag ska vara nöjd så ska jag vara på pallen. Annars har jag inte gjort det tillräckligt bra.

Marcus Hellner slutade 19:e, 51 sekunder från den norska segraren. Han summerar helgen, med en 14:e-plats på 15 km klassiskt som bästa resultat, så här:

– Det var väl ingen höjdare. Det kan bli bättre, det är väl så man får se det, säger Hellner.

TT

Följ ämnen i artikeln