Frånvaron har tagit Federer till final

Publicerad 2017-01-26

Tennis. Ett halvårs rehabilitering har gett Roger Federer chansen att ta sin 18:e grand slam-titel.

– Frånvaron har definitivt gett mig något tillbaka, säger den 35-årige tennislegendaren inför söndagens final i Australian Open.

Roger Federer klev in i Australian Open som en riktig underdog, både rankad och seedad på 17:e plats. På torsdagen slog han ut världsfyran, landsmannen och långvarige vännen Stan Wawrinka i en jämn, underhållande och svängig femsetare (7-5, 6-3, 1-6, 4-6, 6-3) på centrecourten i Melbourne Park.

Wawrinka hämtade upp ett 0-2-underläge i set till 2-2. Inför det femte setet tog Federer en så kallad medicinsk timeout under flera minuter för att behandla en skada i benet - sedan avgjorde han matchen.

– Jag tog timeouten eftersom han (Stan) tagit en tidigare. Folk vet att jag inte utnyttjar systemet, säger Federer på presskonferensen efter semifinalen och påpekar att skadan inte kommer påverka söndagens final.

"Gett mig något tillbaka"

Årets första grand slam är Federers första tourtävling sedan han slog upp en knäskada i semifinalen av Wimbledon i juli förra året. Federer tror att den långa frånvaron, och noggranna rehabiliteringen, ligger bakom framgången.

– Det verkar som om det var en bra sak att ta ett uppehåll. När du inte mår bra, har för många problem, då kan du inte slå topp tio-spelare regelbundet, säger han.

Roger Federer har inte vunnit en grand slam-titel på nästan fem år (Wimbledon 2012) och har inte varit i en stor final på ett och ett halvt år (förlust mot Novak Djokovic i US Open 2015). I Australian Open har han fyra titlar under karriären, den senaste för sju år sedan.

Kan passera svensk

Vinner Federer söndagens final passerar han svensken Thomas Johansson som den högst seedade spelaren att vinna turneringen. Johansson var seedad 16 när han vann turneringen 2002, Sveriges senaste grand slam-titel.

– Jag är fortfarande långt ifrån att vinna trofén. Det är en match kvar att förbereda sig inför. Det har gått mycket bättre än jag förväntat mig, säger 17-faldige grand slam-segraren Federer.

På fredagen spelas den andra semifinalen i herrarnas singelturnering, mellan Federers långvarige antagonist, nionderankade Rafael Nadal, och 15-rankade Grigor Dimitrov som länge haft smeknamnet "den nye Roger Federer".

– Jag tror att jag har en något bättre chans mot Dimitrov, säger Federer som aldrig förlorat mot den 25-årige bulgaren.

Många ur publiken i Melbourne Park vill se en ny grand slam-final mellan Federer och Nadal, senast det hände var i Franska mästerskapen 2012 då Nadal vann i fyra set.

– Nadal är en otrolig tennisspelare, han har slag ingen annan har. Jag hyser stor respekt för honom på flera plan, säger Federer och den 30-årige spanjoren som också haft skadeproblem de senaste åren.

Malbourne, TT:s utsände

Följ ämnen i artikeln