Federer: "En ny episk match"

Publicerad 2017-01-29

Tennis. Roger Federer vann Australian Open, hans första ATP-turnering på ett halvår.

35-åringen rankar finalen mot Rafael Nadal som en av karriärens höjdpunkter - och struntar i att det innebar en 18:e grand slam-titel.

– Segern handlade bara om min comeback, och en ny episk match mot "Rafa", säger Federer som fått nya skadekänningar.

Roger Federer tog sin femte titel i Australian Open, och 18:e grand slam-titel i karriären, efter ännu en minnesvärd grand slam-final mot långvarige rivalen och allt närmare vännen Rafael Nadal.

– Det sista jag bryr mig om är grand slam-räkningen. Ärligt talat, det spelar ingen roll, säger Federer.

Den 35-årige schweizaren och 30-årige spanjoren levererade den "drömfinal" i fem set (6-4, 3-6, 6-1, 3-6, 6-3) som tiotusentals människor i Melbourne Park och miljontals världen över ville se.

Duellen på centrecourten inleddes trevande med många misstag. Men avslutades med flera makalösa bolldueller och servegenombrott.

"Hawk-Eye" avgjorde

Nadal grep sista chansen när han utmanade domslutet på Federers andra matchboll. Men bilderna från "Hawk-Eye" visade att 17-rankade Federers slag satt på linjen, och matchen var över efter tre timmar och 38 minuter.

– Det är lite konstigt att vinna på det sättet. Men känslorna bara flög ur mig, jag är otroligt glad, säger Federer, som inte vunnit en grand slam-titel sedan Wimbledon 2012.

Det var också på gräset i London som Federer senast besegrade Nadal i en grand slam-final, för tio år sedan.

– Det var superspeciellt eftersom jag inte slagit honom på väldigt, väldigt länge och att vi båda nyligen gjort comeback. Jag kan bara jämföra det här med när jag vann Franska mästerskapen 2009, säger Federer.

Årets Australian Open, som slutade i skrällarnas och veteranernas turnering, var till följd av en knäskada Federers första ATP-turnering sedan Wimbledon i juli förra året. På presskonferensen efter finalsegern berättade han om nya skadekänningar.

– Mitt ben har gjort ont sedan min andra match mot Noah Rubin. Jag är glad att jag kunnat navigera mig igenom smärtan, säger Federer som inte berättar vidare om skadan.

Slog svenskt rekord

När Nadal vann mot Federer i Australian Open-finalen 2009 grät schweizaren efteråt. Efter årets final var det mest glada miner från två spelare som gått från rivalitet till stark vänskap.

– Jag vill gratulera "Rafa" till en imponerande comeback. Ingen av oss trodde på att vi skulle vara i final i Australian Open när vi sågs för fyra, fem månader sedan, säger Federer.

Australian Open-segern innebär att Federer (seedad 17) passerar svenske Thomas Johansson som den högst seedade spelaren att vinna turneringen. Johansson var seedad 16 när han vann 2002.

Men Federer, som fyller 36 år i augusti, är varken den äldste herrspelaren att vinna en grand slam-titel eller Australian Open. 1972 vann australiern Ken Rosewall turneringen som 37-åring.

– Du vet aldrig när du får nästa möjlighet på den här nivån, säger Federer.

Melbourne, TT:s utsände

Följ ämnen i artikeln