Damlandslaget får eget januariläger i Portugal

Lasse Mannheimer/TT

Uppdaterad 2022-12-06 | Publicerad 2022-11-30

Häckens Elin Rubensson och Hammarbys Madelen Janogy är två spelare som är aktuella för landslagslägret i Portugal i januari. Arkivbild.

Damlandslaget i fotboll åker på läger i Portugal i januari, som en del av uppladdningen inför sommarens VM-slutspel.

Det blir dock en samling utan utlandsproffsen.

”En kortsiktig inventering inför mästerskapet i sommar”, säger förbundskapten Peter Gerhardsson.

Det finns inget officiellt landslagsfönster i januari. Att Sverige ändå kan placera ett läger i Portugal 9–17 januari är möjligt genom en överenskommelse med de damallsvenska klubbarna och elitklubbarnas intresseorganisation Elitfotboll Dam (EFD).

Med ett liknande upplägg som herrlandslaget haft tidigare kommer förbundskapten Peter Gerhardsson nämligen att ta ut en trupp helt utan utlandsproffs, med bara spelare från damallsvenskan.

”Det känns bra att vi kan genomföra den här samlingen i januari. Under våren inför VM har vi bara två officiella Fifa-samlingar, så detta blir en ytterligare möjlighet att se spelare i vår landslagsmiljö och få en kortsiktig inventering inför mästerskapet i sommar. Samtidigt är det här spelare som är aktuella för landslaget även på sikt, så långsiktigt blir det också viktigt att spelarna får möjlighet att lära känna vår miljö och hur vi arbetar på en samling”, säger Peter Gerhardsson till Svenska fotbollförbundets hemsida.

Lägret hålls i Albufeira på Algarvekusten. I samma region brukar Sverige vanligtvis delta i Algarve Cup i början av fotbollsåret, men landslagsturneringen ställs in 2023 eftersom värdnationen Portugal ska spela interkontinentalt playoff till VM.

Det är ännu inte bestämt om Sverige kommer att spela någon landskamp under januarisamlingen.