Skarp fotbollskritik mot publikförslaget

Simon Sjöstrand/TT

Ingela Ahlberg/TT

Daniel Kihlström/TT

Publicerad 2020-08-27

Snart kan det bli mer folk på arenorna – men maximalt 500 personer, enligt ett förslag från Folkhälsomyndigheten. Arkivbild.

Upp till 500 sittande åskådare på arenorna.

Det föreslår Folkhälsomyndigheten – och får kritik.

– Jag tycker att det är hög tid för en bransch som är oerhört illa utsatt att få respekt , säger Mats Enquist, generalsekreterare på Svensk elitfotboll.

Publikfrågan är en ödesfråga för många idrotter som blöder ekonomiskt. Förra veckan öppnade regeringen för att höja gränsen på 50 personer för folksamlingar från den 1 oktober och nu föreslår Folkhälsomyndigheten (FHM), i ett remissvar, ett tak på 500 personer på sittande arrangemang.

Mats Enquist är generalsekreterare på Svensk elitfotboll som företräder allsvenskan och superettan. Han är besviken över gränssättningen.

– I går pratade FHM och (Anders) Tegnell om lösningar som Uefa pratat om, det vill säga 30-40 procent av arenans kapacitet, vilket vi tycker är en ganska bra lösning. Och så i dag plötsligt så säger man på presskonferensen 500 personer, säger Enquist.

– Någon ordning får det vara på torpet. Jag tycker att det är hög tid för en bransch som är oerhört illa utsatt att få respekt – att vi kanske kan få prata med berörda parter innan det ges presskonferenser om det här.

"Är skillnad"

Mats Engquist anser att svenska myndigheter bör göra skillnad på fotbollsmatcher som spelas utomhus och inomhusevenemang.

– Det är skillnad på inne och ute och hur många entréer det är. Det är skillnad på hur man kan ta trafik fram och tillbaks från arenorna. En liten arena med svår logistik att ta sig till och från kan ändå ha problem, för att det blir så stökigt med resorna.

Malmö FF:s vd Niclas Carlnén är också kritisk till att sätta ett generellt maxtak på antalet deltagare utan att ta hänsyn till hur stor publikkapacitet en arena har, men han väljer ändå att se möjligheter.

– Vi skulle kunna skapa 15 enskilda in- och utgångar, 15 enskilda mindre stadion i vår stadion och hantera det med 500 personer med en meters mellanrum. Då skulle vi kunna ha mellan 7 000 och 7 500 här för att se samma match, säger Carlnén.

TT: Tolkar du det som att det finns en möjlighet till en sådan lösning?

– Det är precis det som man har gjort i Danmark. Jag hoppas verkligen att det är på det sättet man kan hitta en lösning och att man verkligen anpassar maxantalet till storleken på arenan eller stadion.

Öppnar för fler

Folkhälsomyndigheten öppnar för att släppa in fler än 500 personer senare i höst.

– Vi föreslår att vi åtminstone till en början höjer gränsen från 50 till 500 på de ställen som har numrerade, anvisade sittplatser och att man sprider ut publiken så att det är minst en meter mellan de som sitter. Sedan följer vi upp det hela efter någon månad och ser om det finns möjlighet att öka publikmängden ytterligare något, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

FHM skriver i sitt remissvar att det också bör övervägas hur man räknar antalet närvarande vid en allmän sammankomst eller offentlig tillställning.

"Att använda begreppet personer samtidigt som gränsen höjs skulle innebära att samtliga som närvarar, inklusive exempelvis idrottsutövare eller scenpersonal, kommer att räknas in", skriver Folkhälsomyndigheten.