Danmark vidare till EM – efter kvalrysaren

Av: 

TT

Publicerad:
Danmark är vidare till EM efter att ha besegrat Irland.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Danmark är vidare till EM efter att ha besegrat Irland.

TT-SPORT

En sen kvittering väckte det irländska EM-hoppet. Men med 1–1 är Danmark vidare till EM.

– Nu är det eufori, säger danske målskytten Martin Braithwaite.

Det var två lag som fortfarande hade sitt EM-öde i egna händer när de möttes i kvalets sista match. Danmark hade snäppet bättre förutsättningar och det räckte med ett kryss. Irland var däremot tvunget att vinna.

Danmark inledde med en resultatlös och stundtals blygsam kontroll i den första halvleken på Aviva Stadium i Dublin.

I andra halvlek var det dock irländarna som dominerade spelet, främst genom att ta skapa farliga lägen genom fasta situationer.

Men det var Danmark som skulle komma att avsluta först. Martin Braithwaite, som spelar för Leganés i vanliga fall, gjorde sitt sjunde landslagsmål och gav Danmark precis den ledning laget behövde med knappa 20 minuter kvar att spela.

– Jag tänkte inte så mycket. Jag var lugn, och litade på mitt lag. Timingen var perfekt, säger Braithwaite till Kanal 5 enligt Ritzau.

Solklar seger för Schweiz

Trots att Irland pressade på och bland annat fick chansen genom två hörnor och flera skott på mål, var Danmark och Kasper Schmeichel länge täta nog för att hålla dem borta ett tag – men i den 85:e minuten kom den irländska kvitteringen genom Matt Doherty.

Sporrade av den nu tydliga chansen att ta sig vidare till EM matade Irland på och skapade läge efter läge, men det räckte inte hela vägen trots tilläggstid. 1–1 slutade mötet vilket innebär att Danmark är klart för EM nästa sommar.

– Det är en helt galen känsla att få spela Danmark till ett EM och dessutom på hemmaplan. Vi borde vara mycket tacksamma för att vi får den erfarenheten. Nu är det eufori, säger Braithwaite till Kanal 5.

I samma grupp tog Schweiz, som nu även är klart för EM, en solklar 6–1-seger mot Gibraltar.

Publicerad:

LÄS VIDARE