Hansdotter tog brons: "Fantastiskt"

Publicerad 2017-02-18

Alpint. Brons, silver, brons.

Frida Hansdotter har tagit medalj i slalom i tre raka VM - som andra svensk efter Ingemar Stenmark.

– Oj, det är ju stort. Jag är nog ganska bra, säger 31-åringen.

När Veronika Velez Zuzulova grenslade en port tidigt i andra åket var det klart.

Frida Hansdotter är VM-medaljör i slalom för tredje gången i följd. Efter bronset i Schladming 2013 och silvret i Beaver Creek för två år sedan blev det ännu ett brons.

Sviten är lika lång som Ingemar Stenmarks mellan 1978 och 1982, då han tog tre raka VM-guld i disciplinen (OS i Lake Placid 1980 räknades även som VM).

Hansdotter satsar nu på att slå legendaren.

– Jag har tänkt avsluta min karriär i Åre (VM 2019) så det skulle vara fantastiskt kul att ta en sista medalj där, säger hon.

Började struligt

Efter bronset i S:t Moritz rann tårarna och de beskrev hur mycket Hansdotter värdesätter medaljen.

– Förra året vann jag (slalom)cupen och det var mycket runt omkring det. Sedan började den här säsongen väldigt struligt. Jag fick kämpa ganska mycket. Den betyder väldigt mycket. Det känns fantastiskt, säger hon.

I fem tävlingar i rad fick Hansdotter titta på när andra åkare klev upp på prispallen i världscupen. Svenskan hade gjort ändringar i sin åkning för att närma sig Mikaela Shiffrin och hade svårt att hitta rätt.

Ändå var det till slut det arbetet som gjorde att hon kunde kliva upp på pallen när det var som viktigast.

– Jag kollade på Mikaela. När hon vann sina tävlingar så stort hade hon ett flyt. Jag har åkt mer på attack, ganska rakt mot käppen och tryckt i allt jag har. Hon åker lite rundare. Det blir som att hon bara ökar farten och så rinner det bara på. Det har jag jobbat mycket med. När det började stämma var det de delarna som började stämma. Jag får med mig mer fart.

Kommer att slå rekord

Hansdotter var nöjd med medaljen men tyckte att avståndet till Shiffrin var väl stort, 1,75 sekunder.

– Jag är egentligen inte nöjd med min åkning. Jag skulle absolut ha kunnat vara mycket, mycket snabbare.

Svenskan hyllar sin amerikanska konkurrent, som nu har tagit guld i slalom i fyra stora mästerskap i följd: VM 2013, OS 2014, VM 2015 och VM 2017. Då har Shiffrin ännu inte fyllt 22 år.

– Det är kul med Mikaela. Samtidigt som det är tråkigt att vara så långt efter är det ganska kul att få vara med under hennes tid. Hon kommer att slå alla rekord som går. Hon är någonting utöver det vanliga, säger Hansdotter.

Schweiziskan Wendy Holdener tog silver, 1,64 bakom Shiffrin.

Emelie Wikström åkte upp sig från 14:e till åttonde plats. Maria Pietilä Holmner blev 14:e, två placeringar före Anna Swenn-Larsson.

S:t Moritz, TT:s utsände

Följ ämnen i artikeln