Felfri Öberg tog hem jaktstarten: "Så stolt"

Lasse Mannheimer/TT

Publicerad 2022-12-17

Elvira Öberg tog säsongens första världscupseger i lördagens jaktstart. Arkivbild.

För att vinna lördagens skidskyttejaktstart räckte det inte med att skjuta bra. Det krävdes rätt skidor också.

Elvira Öberg hade båda delarna.

23-åringen sköt fullt och tog hem säsongens första världscupseger i överlägsen stil.

– Jag är så sjukt stolt, säger hon till SVT.

Redan under herrarnas tävling tidigare på dagen märktes tendensen. De mycket isiga spåren i franska Le Grand-Bornand var svårhanterliga för samtliga åkare, men tycktes helt hopplösa för alla med ett visst skidmärke: Fischer.

I damernas jaktstart blev det tydligt att det var mer än en tillfällighet.

Tättrion Anna Magnusson, Linn Persson och Denise Herrmann-Wick åker alla på samma märke – det för dagen sämsta – och var snabbt upphunna.

En av dem var Elvira Öberg, som startade 34 sekunder bakom Magnusson men som var ifatt redan före det första skyttet.

Den 23-åriga svenskan hade andra skidor, åkte bra och var dessutom glimrande på skjutvallen. Efter tre raka nollor kom hon till det sista stående skyttet i ensam ledning, sex sekunder före hemmahoppet Julia Simon.

”Äntligen”

Väl där visade Öberg att hon hade koll på nerverna.

– Jag har ju haft mina dueller med Simon tidigare och jag vet att hon skjuter fort. Men jag håller mig till mitt och gör min grej och får verkligen betalt för det i dag, säger Elvira Öberg till SVT.

Fem träff, medan Simon bommade två, innebar inte bara att Öberg kunde defilera in till karriärens femte individuella världscupseger.

Det var också första gången som hon sköt fullt i en världscuptävling med fyra skytten.

– Jag är så sjukt stolt över att få sätta alla skott i dag. Och att äntligen få ner alla 20 i en världscup också.

– Trots att det var väldigt speciella förhållanden så håller jag mig lugn. Även om det är svårt att få fast skidorna i dag så behåller jag lugnet och har fokus när jag kommer in på vallen.

I mål var Elvira Öberg 20 sekunder före italienskan Lisa Vittozzi, som också passerade Julia Simon vid det sista skyttet. Fransyskan ordnade dock tredjeplatsen.

Tio bom av Nilsson

Anna Magnusson och Linn Persson gjorde i princip vad de kunde för att upprepa succén från fredagens sprint, där de blev etta och tvåa. Men trots bra skytte på nytt, endast en bom vardera, var de chanslösa i det tuffa föret.

Persson blev sexa, bäst av alla Fischeråkare, trots att hon tappade över två minuter i ren åktid mot de snabbaste. Hon var till slut drygt en minut från pallen. Anna Magnusson blev 13:e, ytterligare en minut bakom.

Hanna Öberg sköt fyra bom och blev 25:a. En som hade det ännu tyngre för dagen var Stina Nilsson som missade hela tio skott och slutade 58:a, nästan sju och en halv minut från segern, och blev sist av dem som inte varvades.