Eklunds succékväll i NHL: "Surrealistiskt"

Gustav Sjöholm/TT

Publicerad 2024-04-07

San Joses William Eklund (72) firar det avgörande målet.

William Eklund gjorde det avgörande målet i förlängningen – och fullbordade därmed sitt första NHL-hattrick, när San Jose besegrade St Louis.

– Det är surrealistiskt, säger 21-åringen efter matchen.

Bottenlaget San Jose kommer inte se tillbaka på säsongen med några varma känslor, utan krälar hjälplöst på botten av ligatabellen.

Därmed inte sagt att det saknas ljusglimtar. Hemmapubliken kunde glädjas åt blågul uppvisning, när William Eklund visade att han är ett framtidsnamn, när han ledde San Jose till hemmaseger mot St Louis med 3–2.

– Jag tycker att vi håller ihop även när vi möter motgångar och jag känner att vi idag höjde vår nivå rejält, säger Eklund, enligt ligans sajt.

Första målet kom med drygt fem minuter kvar av andra perioden. St Louis hade fram till dess skapat mest, och hade snudd på dubbelt så många skott på mål som San Jose. Eklund stod omarkerad i högra tekningscirkeln, och slog till direkt när passen kom. Tvåan kom bara två minuter senare, och gav San Jose utökad ledningen inför periodvilan.

St Louis kom igen och tog matchen till förlängning. Väl där visade Eklund fortsatt målhunger och skrinnade från bakom eget mål, över hela planen, och avslutade med prickskjutning som fick publikens hattar att slungas in på isen.

William Eklund har aldrig tidigare gjort mer än ett mål i NHL-sammanhang. Nu kan han titulera sig både hattrickmakare och matchvinnare.

– Jag tittade upp lite innan, och sen tänkte jag: den här skjuter jag, säger han till NBCS om det avgörande målet.