Åhman/Hellvig vidare efter norsk skada

Lasse Mannheimer/TT

Publicerad 2024-05-24

Jonatan Hellvig och David Åhman är vidare till slutspel i världstouren i Portugal. Arkivbild.

Världsettorna David Åhman och Jonathan Hellvig reste sig direkt från den oväntade förlusten i världstouren i Portugal. Den svenska beachvolleyduon är klar för åttondelsfinal efter seger mot Norges Hendrik Mol och Mathias Berntsen.

Det norska laget tvingades bryta fredagens gruppspelsmatch i Espinho efter att Mathias Berntsen skadat handen i samband med en hård smash som blockades skoningslöst av Jonathan Hellvig.

Vid det laget var dock Åhman och Hellvig redan på väg mot en överlägsen seger.

Det svenska laget vann första set med 21–16 och ledde med klara 14–5 i det andra när motståndarna kastade in handduken.

Därmed är slutspelsplatsen säkrad för de svenska världsettorna, trots att dagen började med en överraskande plump i protokollet.

Nederländernas Steven van de Velde och Matthew Immers, tia på världsrankningen, vann med 2–1 i set, 23–21, 23–25, 15–7. Efter att ha krigat till sig segern i ett jämnt andraset såg svenskarna ut att ha tagit sig ur knipan. I stället var frustrationen tydlig hos Åhman och Hellvig i det avgörande setet, som nederländarna vann med klara 15–7.

Två segrar och en förlust blev facit för David Åhman och Jonathan Hellvig i gruppspelet. Gruppen vanns dock av obesegrade van de Velde/Immers som därmed går direkt till kvartsfinal, medan svenskarna tvingas spela åttondelsfinal.

Slutspelet inleds på lördag.