Zigiottis lyft – trots turbulensen i klubblaget

Lasse Mannheimer/TT

Publicerad 2024-04-07

Kanske var den senaste twisten i Brightons tränarkarusell precis vad Julia Zigiotti Olmes landslagskarriär behövde.

Mittfältaren hyllades av förbundskapten Peter Gerhardsson efter EM-kvalpremiären mot England (1–1).

– Jag utvecklas varje match, säger 26-åringen inför tisdagens hemmamatch mot Frankrike.

Trots att hon blev uttagen första gången redan hösten 2018 har det bara blivit tolv A-landskamper från start för Zigiotti Olme, och bara sju av dem har varit tävlingsmatcher.

Men nu har 26-åringen startat tre av Sveriges fyra senaste tävlingslandskamper, senast EM-kvalpremiären mot England på Wembley i fredags.

– Det är klart att det har varit tufft mentalt. Men det är så stor konkurrens, det är otroligt många bra innermittfältare, säger Zigiotti Olme om svårigheterna att ta sig in i den svenska startelvan.

”Var väldigt bra”

Efter att Caroline Seger avslutat landslagskarriären trodde många att Elin Rubensson, som tilldelades Diamantbollen i fjol, skulle ta över platsen bredvid Filippa Angeldahl på Sveriges innermittfält. Men Houstonmittfältaren är nyligen tillbaka från skada, var inte redo för 90 minuter, och mot England föll därför valet på Zigiotti Olme.

Insatsen talar för att hon kan få chansen på nytt när kvalet fortsätter mot Frankrike på Gamla Ullevi på tisdag.

– Både hon och Filippa Angeldahl var väldigt bra. Julia har gjort den här typen av matcher tidigare, när det är väldigt fysiskt. Och hon började matchen med att gå in och vinna två–tre nickdueller, säger Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson.

Tränarkarusell

Zigiotti Olme lämnade Häcken för Brighton för två år sedan. Att karriären inte riktigt fått nästa lyft kan delvis bero på all turbulens i klubblaget. I början av februari fick Melissa Phillips sparken efter bara tio månader som tränare – det femte managerbytet sedan Zigiotti Olme kom till klubben.

– Det har varit mycket förändring och att vi ska spela på olika sätt, säger Zigiotti Olme.

Den tillfälliga lösningen Mikey Harris ser dock ut att ha slagit väl ut för såväl laget som dess svenska innermittfältare. Under Harris har Brighton klättrat till säker mark, tolv poäng från nedflyttningsstrecket, och Zigiotti Olme spelar i princip varje minut.

Trots att hennes kontrakt går ut i sommar är det därför inte givet att hon lämnar.

– Jag känner att jag utvecklas varje match och varje träning. Jag har fått mycket förtroende av tränaren, det hjälper till med självförtroendet.

– Man vill alltid spela i toppklubbar och slåss om guld. Men jag tror att speltiden är en viktig del, och det är kanske därför jag har spelat mycket mer i landslaget också.