Hermansson: "Har varit utmanande"

Anders Wallin/TT

Publicerad 2020-07-01

Jack Hermansson. Arkivbild.

Tätt mellan matcherna är något han föredrar.

Men coronapandemin innebar att fajtinglivet hamnade i pausläge – vilket ledde till en hel del huvudbry.

– Det har varit långdraget och utmanande, säger Jack Hermansson inför mötet med amerikanen Kelvin Gastelum den 18 juli.

Efter UFC-debuten mot Scott Askham i Hamburg följde ytterligare en match i organisationen under 2016. Året efter hann Jack Hermansson med tre stycken, sedan blev det två 2018 och tre 2019.

Oftast har det varit kort om tid mellan fajterna.

När han nu ska ta sig an amerikanen Kelvin Gastelum – efter att majfajten mot Chris Weidman ställdes in – på ön Yas i Förenade arabemiraten har den 32-årige mellanviktaren tvingats vänta sedan slutet av september.

En situation som Hermansson helst av allt velat undvika.

Vill fajtas ofta

– Det har inte blivit så intensivt det här året, av olika anledningar, och om jag får välja går jag helst fyra matcher per år. Det är så jag gillar att fajtas: ofta och intensivt, säger han.

TT: Hur har tiden varit?

– Det har varit långdraget. Innan visste jag inte vad som skulle ske, skulle matchen flyttas eller skulle den ens bli av? Ovissheten och oklarheten var utmanande.

TT: Vad var det värsta med den tiden?

– Det är svårt att mentalt förbereda sig inför något jag inte är säker på kommer att hända. Jag kan inte bygga upp en bild i huvudet när jag inte vet hur den ska se ut.

TT: Hur hanterade du det?

– När jag har match brukar jag gå runt och tänka på det, mentalt förbereda mig och ha en bild i huvudet för att ha något att jobba mot. Men nu provade jag att inte tänka på någonting, att vara blank. Jag ville inte ställa in mig på något som jag inte visste skulle hända.

Utvecklats i Oslo

I stället tog Jack Hermansson allt dag för dag. Han fokuserade på träningen hemma i Oslo och såg till att använda tiden till att finslipa på bitar som behöver bli bättre för att i framtiden kunna nå målet som han har siktat på sedan han signerade UFC-kontraktet: mästarbältet.

– Jag känner att jag har utvecklat hela "gamet" egentligen. Vi har jobbat mycket stående och jag har klarat av att jobba på tekniska aspekter, mycket på "power" och jag känner att jag slår hårdare nu, säger han.

– Den senaste tiden har det varit fokus på "grappling" och då jobbar jag specifikt efter den motståndaren som väntar. Då utvecklas jag också, eftersom träningen anpassas efter den stil man ska möta.

"Mer i nuet"

Dessutom har han kommit fram till att han måste vara mer flexibel under matcherna, inte vara lika låst till sitt taktiska upplägg som han var i förlusten mot Jared Cannonier i Köpenhamn i fjol.

– Jag måste vara lite mer i nuet under matcherna, och känna av vilka rätta beslut som ska tas i stället för att låsa mig till en plan. Det är klart jag ska ha en plan men jag måste också reagera och agera utifrån vad som händer under matchernas gång.

Tanken är att plocka fram alla nya delar i fajten mot sjunderankade Kelvin Gastelum och vid seger kommer Hermansson, sexa på rankning, närmare en titelmatch.

– Jag tror inte att det blir en titelmatch om jag vinner men det gör i alla fall att jag tar ett steg i rätt riktning mot titeln, som är målet. Men jag räknar med att jag måste gå en match till för att vara aktuell.