Näslunds fina hälsning till Holmlund

Uppdaterad 2019-08-15 | Publicerad 2017-01-14

Freestyle. Efter sorgen och oron kom glädjen.

Skicrosstjärnan Sandra Näslund var tillbaka efter kraschen - och vann första segern i världscupen.

På prispallen pekade hon på sin hjälm där hon skrivit #staystronganna, en hälsning till Anna Holmlund.

– Man gör det lite för Anna. Det blir extra med tanke på Anna, säger Näslund.

20-åringen från Kramfors åkte bättre än någonsin tidigare trots skadeuppehållet och de mentalt omtumlande veckorna efter Anna Holmlunds svåra olycka.

I 40:e starten i världscupen kom första segern. Näslund tog starten i finalen och höll ledningen före kanadensiskan Georgia Simmerling och tyskan Heidi Zacher hela vägen ned till den historiska första titeln efter åtta pallplatser.

– Jag är väldigt glad för den här segern, det är min första världscupseger. Jag var säker på att någon skulle köra om mig nere på slutet men det höll hela vägen, sade hon till SVT.

"Tankar som snurrar"

Landslagskompisen Anna Holmlund har inte återfått medvetandet efter den svåra kraschen under ett träningsåk i Innichen, Italien, för tre veckor sedan. Hon vårdas på Karolinska Universitetssjukhuset i Solna. 29-åringen andas utan hjälp från respirator, men hjärnskadan bedöms som allvarlig och oförändrad.

Sandra Näslund körde omkull på samma plats och drabbades av en hjärnskakning. Den svenska landslagstruppen är naturligtvis starkt påverkad av Anna Holmlunds öde och osäkerheten kring hennes tillstånd.

Kunde fokusera

– Man vet ju alltid att riskerna finns där, och när det händer så pass nära en vaknar man till lite. Men jag känner mig ändå inte rädd. Jag känner mig ändå så pass trygg i min åkning, sade hon till Dagens Nyheter inför tävlingen i Watles i Sydtyrolen.

– Det är mycket tankar som snurrar, både kring Anna och min egen krasch. Jag kan ändå hålla fokus när jag ska och när jag står på start. Det är skönt att kunna visa det också, sade hon till SVT.

Sandra Näslund och Viktor Andersson (33:a) var enda svenska deltagare. Redan på söndagen är det dags för en ny tävling i världscupen.

TT

Följ ämnen i artikeln