Fem olika fajter i VM-finalen

Henrik Skiöld/TT

Publicerad 2022-12-18

Lionel Messi och Kylian Mbappé, klubbkompisarna från Paris SG. På söndag möts de i VM-finalen i Doha. Arkivbild

Vinnare och förlorare.

Skillnaden blir avgrundsdjup när gränslös glädje mixas med bottenlös besvikelse.

Vem får känna vad efter VM-finalen mellan Frankrike och Argentina– och vad får det för konsekvenser?

Här är några möjliga utfall av söndagens VM-final på Lusail-stadion.

+ Tar Lionel Messis sitt hett eftertraktade guld?

Det råder inga som helst tvivel var 35-åringen befinner sig i en historisk kontext. Han är vår tids störste spelare, en av de främsta genom tiderna. Men kronan på verket är att föra Argentina till guldet. Messi hade chansen 2014, men den finalen vann Tyskland. Några fler VM efter Qatar blir det inte. Det är nu eller aldrig.

+ Kan bli näst yngst efter Pelé att ta en VM-dubbel

Kylian Mbappé var bara tonåring när han firade finalsegern mot Kroatien i Moskva för fyra år sedan. Nu är han 23 och kan vinna igen. Bara den store Pelé har varit yngre när han klarade den bedriften 1958 och 1962. Brasilianaren var 17 och 21 när han tog de första två av sina tre guld.

+ Tredje titeln

Både Argentina och Frankrike står inför att kunna vinna sitt tredje VM-guld. Les Bleus kan bli första nation att försvara en titel på väldigt länge. Senast det hände var när Brasilien vann både 1958 och 1962. Vinner Frankrike har förbundskaptenen varit med samtliga gånger, först som spelare 1998, sedan som ledare.

+ Far och son Thuram

Lilian Thuram var en försvarare av klass när Frankrike gick hela vägen och vann VM på hemmaplan. Nu kan han få sällskap i familjen som världsmästare av sonen Marcus, som till skillnad från sin far spelar ytter eller anfallare.

+ Skytteligan avgörs

Den gyllene skon delas ut till skytteligavinnare. Kampen om den titeln är helt en fransk och argentinsk affär. Lionel Messi och Kylian Mbappé står på fem mål, tätt följda av Olivier Giroud och Julián Álvarez som båda gjort fyra mål hittills i VM.