Inga svordomar – då jagar Stark toppen i majorn

Daniel Kihlström/TT

Publicerad 2024-04-21

Maja Stark är tre slag från ledning i majortävlingen Chevron Championship i Texas med 18 hål kvar att spela. Arkivbild.

Inga svordomar och inga frustrerande slag med klubban i marken.

Maja Starks nya förhållningsregler verkar ha gett effekt – med 18 hål kvar att spela är svenskan tre slag från ledaren i majortävlingen Chevron Championship.

Åska och regnoväder i trakterna kring Houston, Texas, gjorde att spelet under den tredje dagen av säsongens första majortävling i golf avbröts helt för att återupptas först under söndagen.

Svenskan Maja Stark hade då precis svarat för en birdie på det tolfte hålet och fick sedan stiga upp i ottan för att fortsätta rundan klockan 07, lokal tid. Då svarade Stark för birdies på de två återstående par 5-hålen (hål 13 och 18) för tre slag under par och totalt –8.

”Svordomar inte tillåtet”

Det innebär en delad fjärdeplats och tre slag från ledande Ryu Hae-Ran, Sydkorea inför de avslutande 18 hålen i kväll (svensk tid). Världsettan Nelly Korda, USA, och Brooke Henderson, Kanada, delar andraplatsen på –10.

Formen har varit annalkande för Stark. Innan majortävlingen i Texas sade hon till TT att spelet blivit bättre dels på grund av teknikarbete med svingen och dels att hennes putter rättats till eftersom lutningen på klubbhuvudet visade sig vara fel.

En tredje aspekt verkar vara att 24-åringen från skånska Abbekås fokuserar på att inte reagera på dåliga slag.

– Svordomar är inte tillåtet den här veckan. Inte heller slå med klubban i marken, inget sådant, sade hon efter fredagens andra runda.

Kopierat Åberg?

Hon har även pratat med det tidigare golfproffset Peter Hanson, som är mentor till det nya svenska stjärnskottet Ludvig Åberg.

– När jag pratade med Peter Hanson i lördags och i onsdags så berättade han om hur Ludde och han jobbar med att inte säga ”ha tålamod” utan i stället ”spela vidare”, alltså fokusera direkt på nästa slag. För mig funkar det bra för att behålla lugnet, sade Stark till Svensk Golf.

Anna Nordqvist hade fyra hål kvar att spela efter avbrottet och var –1 för rundan, men hon avslutade med två raka bogeys. Hon ligger på –3 sammanlagt och är delad 25:a tillsammans med landsmaninnan Madelene Sagström. Ytterligare ett slag bakom är Linn Grant.