Bragdguldvinnaren Jane Cederqvist sjuk i als

TT

Publicerad 2022-12-17

Jane Cederqvist var inte bara den första kvinnan att få Svenska Dagbladets guldmedalj utan också den yngsta mottagaren någonsin. Bilden är tagen 2015 när hon fyllde 70 år.

OS-simmaren Jane Cederqvist tilldelades Bragdguldet som första kvinna 1960. Nu har hon drabbats av den obotliga sjukdomen als, skriver Svenska Dagbladet.

– Livet tvärbromsade. Det värsta är ovissheten, hur mycket lidande jag har framför mig, säger 77-åringen till tidningen.

Jane Cederqvist kände i samband med uppmärksamheten kring hockeylegendaren Börje Salmings sjukdom och död i als att hon ville berätta om sin situation – hur livet varit de senaste 18 månaderna.

– Als är en hemsk sjukdom som inte varit speciellt uppmärksammad, men så plötsligt blev den det med Börje Salming, vilket är bra. Det är nämligen många, inklusive vården, som inte vet eller kan så mycket om als. Jag har en annan variant än den Salming hade, men saknar kommunikation med någon som är kunnig på området, säger hon till SvD.

Cederqvist var nyss fyllda 15 när hon vann silver på 400 meter fritt vid OS i Rom 1960. Hon satte även världsrekord på 800 meter fritt och blev första kvinnan någonsin under tio minuter på distansen det året. Men idrottskarriären varade inte länge och hon slutade året efter.

Därefter utbildade hon sig, för att så småningom doktorera i historia och i stället göra karriär som chef på museer och inom statlig förvaltning.