Bojkottar invigning efter fackelbärarbråk

Ingela Ahlberg/TT

Publicerad 2022-02-04

Qi Fabaos medverkan i fackelstafetten inför OS-invigningen har orsakat ett diplomatiskt bråk mellan Indien och Kina.

Kina anklagar OS-bojkottande länder blanda ihop idrott och politik. Nu beskylls OS-värden själv för politisering på grund av en kontroversiell fackelbärare.

Indien ansluter sig därför till den diplomatiska bojkotten av invigningen.

Indien har bara en OS-aktiv i Kina, skidåkaren Arif Khan. Tanken var att Indien skulle stödja honom genom representation vid invigningen och avslutningen. Men så blir det inte, uppger Inside the games.

Detta efter att Kina låtit soldaten Qi Fabao, som skadades i blodiga sammandrabbningar vid gränsen mot Indien för två år sedan, delta i fackelstafetten inför invigningen.

Indien kommer heller inte att tv-sända invignings- och avslutningsceremonierna i Peking som protest.

– Det är beklagligt att Kina har valt att politisera OS. Därför kommer inte vår chargé d'affaire vid ambassaden i Peking att delta vid invigningen eller avslutningen av OS, säger talespersonen för Indiens utrikesdepartement, Arindam Bagchi, enligt Inside the games.

Kina har fördömt länder som bojkottar spelen diplomatiskt, exempelvis USA, Storbritannien och Danmark, och anser att det är fel att politisera OS genom bojkott. Förutom Indien har de bojkottande länderna angett som skäl att Kina bryter mot mänskliga rättigheter genom bland annat behandlingen av den muslimska minoriteten uigurer.

Vid sammandrabbningen i Galwandalen i Himalaya sommaren 2020 dödades 20 indiska gränssoldater och enligt officiella uppgifter fyra kinesiska.

RÄTTAT: I en tidigare version förekom en felaktighet. Det handlar om en fackelstafett som är orsaken till den senaste konflikten och inget annat.