Familjen får miljoner – efter fejkade intervjun

TT-AP

Publicerad 2024-05-23

Michael Schumachers tillstånd är, än idag, okänt. Arkivbild.

I april 2023 publicerade en tysk tidning en fejkad intervju med Michael Schumacher.

Nu är rättsprocessen klar och familjen får miljonbelopp i skadestånd.

Tyska Die Aktuelle publicerade i april 2023 en intervju med Michael Schumacher och rubricerade den som ”Michael Schumacher, den första intervjun”. Problemet var bara att det inte var den ”riktiga” Michael Schumacher, utan snarare en AI-genererad version av den före detta F1-föraren.

Familjen valde då att starta en rättslig process mot tidningen och under torsdagen meddelade familjens talesperson, Sabine Kehm, att man fått rätt i domstolen. Därmed blir den tyska tabloiden skyldig familjen 200 000 euro, motsvarande drygt 2,3 miljoner kronor.

Den tyska publicisten, Funke Magazines, bad senare om ursäkt för artikeln, och sparkade chefredaktören för Die Aktuelle.

Schumacher var med om en skidolycka under 2013, och varken han eller familjen har sedan dess pratat om den sjufaldige världsmästarens tillstånd. Flera journalister har sedan dess försökt ta reda på hur det faktiskt är med F1-legendaren, men utan att lyckas. ”Schumi” har sedan 2014 vårdats i familjens hem i Schweiz.

55-åringen vann fem raka VM-titlar mellan 2000 och 2004, samt två titlar år 1994 och 1995. Totalt har han vunnit 91 deltävlingar.