In i playofftruppen efter tre års frånvaro

Publicerad 2017-11-01

Fotboll. Brøndby-backen Johan Larsson har inte varit med i fotbollslandslaget på tre år. När Sverige nu ska spela ett avgörande VM-playoff mot Italien finns han åter med.

– Han har gjort en väldigt stark höst, säger förbundskapten Janne Andersson.

Det är tre år sedan som den förre Elfsborgsförsvararen Johan Larsson spelade i A-landslaget. Totalt har det bara blivit tre landskamper för 27-åringen, alla under 2014 och 2015.

– Jag vet ju att jag har varit nära några gånger, när andra har varit skadade eller avstängda, och jag har varit med i bruttotruppen. Så att chansen fanns visste jag, men genom åren har det spekulerats ganska mycket om mig och landslaget, så jag har blivit luttrad, säger Johan Larsson till Borås Tidning.

– Men självklart var det väldigt roligt att bli uttagen nu.

Att han nu får en ny chans beror till största del på att ordinarie högerbacken Mikael Lustig är avstängd i den första matchen mot Italien på Friends arena den 10 november. Till returen i Milano tre dagar senare är Lustig tillbaka.

– Vi ville ha in en högerback för att få täckning. Johan ville vi ha med redan i januariturnén men då släppte inte klubben honom. Han är lagkapten i Brøndby och en spelare som är frejdig i sin offensiv med en bra fot - bra skott och bra inlägg. Han har dessutom utvecklat sitt försvarsspel de senaste säsongerna, säger Janne Andersson.

Vändning för Ekdal?

Även mittfältarna Albin Ekdal och Jimmy Durmaz finns med i truppen, trots att båda har haft skadeproblem. Ekdals rygg har krånglat länge, och i helgens ligamatch med Hamburg fick han kliva av efter en timmes spel.

– Men han känner att det har vänt nu. Att han gick ut i helgen var mer ett taktiskt byte än på grund av skada. Han tränar för fullt och kan köra för fullt.

Toulouseproffset Durmaz har varit borta från spel den senaste månaden på grund av en ljumskskada, men ska vara tillbaka i full träning. Han lär dock inte spela från start i första matchen mot Italien.

– Jimmy är en person som har erfarenhet av den här typen av matcher. Dessutom är han en bra kille i gruppen. Och så har han avgörande egenskaper på planen, även om det inte känns realistiskt att han ska starta. Men han kan komma in och göra avgörande grejer.

"Absolut inte nöjda"

Janne Andersson återkommer flera gånger till att det svenska laget redan känner sig som vinnare. Att det lätt kan tolkas som belåtenhet viftar han dock undan.

– Vi är inte nöjda. Vi är absolut inte nöjda. Vi vill till VM.

– Känslan när vi går in i det här är att vi har gjort bra grejer. Och när man gör bra grejer så får man bra självförtroende, och ur det perspektivet är känslan bra. Men vi vet vad som krävs för att gå vidare.

Om Sverige ska kunna rå på Italien, som inte har missat ett VM-slutspel sedan 1958, måste både spelarna och laget upp i, som Andersson säger, "personbästanivå". Att Sverige kan utmana de bästa lagen i Europa har han dock redan bevis på efter starka insatser mot Frankrike och Nederländerna i kvalet och mot regerande Europamästarna Portugal i en träningslandskamp.

– Det är lag med liknande dignitet. Nu kanske inte just Nederländerna och Italien spelar så himla likt varandra, men just att det är nationer som är ganska högt rankade, med hög status och många bra spelare. Att vi kan rå på toppnationerna i Europa, det är viktigt att ha med sig.

TT

Följ ämnen i artikeln