Statistiken talar för Sverige

Publicerad:
Uppdaterad:

TT-SPORT

Fotboll. Det som har varit har varit - och nu är nu som förbundskaptenen Janne Andersson kärnfullt brukar konstatera.

Hur som helst:

Det här är statistiken bulgariska fotbollsfans inte gärna läser just i dag.

Senast Bulgarien lyckades pilla in en boll i en landskamp mot Sverige var den 9 september 1993. Då tryckte världsstjärnan Hristo Stoitjkov hemma i Sofia in en tveksamt dömd straff bakom Thomas Ravelli i VM-kvalet till slutspelet i USA.

Bara fem minuter senare kvitterade Martin Dahlin.

Sedan dess har Sverige sju raka vinster - samtliga i tävlingslandskamper - och förkrossande 20-0 i målskillnad. Några av mötena sticker ut ordentligt. I synnerhet de här två:

+ 4-0-segern i bronsmatchen 1994.

+ 5-0-segern i öppningsmatchen i EM-gruppspelet i Lissabon.

Vann inför VM 2006

Senast länderna möttes i en kvalmatch i Bulgarien var påskaftonen 26 mars 2005. En match som på förhand betecknades som ytterst svår i kvalet till VM i Tyskland året därpå. Hristo Stoitjkov var förbundskapten, Dimitar Berbatov lagets stora stjärna och med 40 000 åskådare i ryggen satte bulgarerna full fart framåt direkt i en tokoffensiv.

Redan efter tio sekunder fick Andreas Isaksson med hjälp Olof Mellberg bort bollen på mållinjen. Bulgarerna dominerade den första kvarten totalt och alla farhågor om att det skulle bli en jobbig kväll såg ut att bli besannade.

Då fick Fredrik Ljungberg träff på volley. Hans egna ord den gången om ledningsmålet i 17:e minuten:

– En halvkontring, Anders Svensson fick bollen på mitten och så chippade han fram den så den kom i luften, jag sprang i mitten och fick bollen lite bakom mig, vände och drog till. Ibland kan den gå vart som helst, nu satt den i hörnet.

Fick drömträff

Ljungberg såg dessutom till att få försvararen Georgi Markov utvisad i andra halvlek och när Erik Edman fick drömträff på en frispark var saken klar.

På tilläggstid gjorde Ljungberg 3-0 sedan Marcus Allbäck rivits ned.

Vägen till VM-slutspelet breddades rejält. I kväll kan Janne Anderssons landslag ta ett stort kliv mot slutspelet i Ryssland nästa år - och ett första svensk VM-deltagande sedan Tyskland 2006.

Sofia, TT:s utsände

Publicerad: