Martínez om vägen till VM-finalen: "Helt galet"

Henrik Skiöld/TT

Publicerad 2022-12-17

Argentinas målvakt Emiliano Martínez plockar ned i en boll i semifinalen mot Kroatien.

Emiliano Martínez, 30, kan inte låta bli att le när han pratar om Argentinas krokiga väg till VM-finalen.

– Det är helt och hållet galet, säger han på dagens presskonferens inför mästerskapets sista match.

Men att Argentina satte sig i en mycket svår sits efter den sensationella öppningsförlusten mot Saudiarabien har haft en positiv effekt. Den svetsade samman truppen efter påminnelsen att ingen nation går säker om det inte är påslaget och går på alla cylindrar.

– Vi förlorade mot Saudiarabien, men höll vår anda uppe trots en svår motgång. Matcherna sedan, mot Mexiko, Polen, Australien var alla som finaler och kvartsfinalen mot Nederländerna gick till straffar.

– Det har varit en väldigt svår väg. Vi har tvingats att lyfta oss, kämpa för Argentina efter förlusten mot Saudiarabien, säger Martínez och drar paralleller hur han som tonåring lämnade Argentina för England.

”Alltid varit en fajter”

– Det är svårt att inte tänka på hur svår vägen var fram till finalen, men jag har alltid varit en fajter. Jag var 17 när jag flyttade till Arsenal. Jag var mycket ung och fick debutera tidigt.

En debut som var svår. På lån till Oxford släppte han in tre bollar mot Port Vale.

Martínez fick jobba hårt innan han slutligen lyckades slå sig i i Arsenals startelva, men innan dess var han utlånad till en mängd klubbar.

En annan framgångsfaktor ser han i det enorma supporterstöd Argentina haft i samtliga matcher.

– Vi känner vår fans nära oss i varje match. Det är som att spela hemma. Det får dig att känna att vi spelar i Argentina, säger målvakten som i sitt klubblag Aston Villa håller svenske landslagsmålvakten Robin Olsen på avbytarbänken.

Ynnest att ha Messi laget

På frågan om hur han ser på finalmotståndaren Frankrike och Kylian Mbappé svarar Martínez:

– Vi kunde ha mött dem i åttondelsfinal och har analyserat dem. Vi pratar inte om en spelare, de har toppspelare överallt. En mycket bra målvakt, ett starkt försvar. De har alla möjliga resurser. Vi ska försöka spela på vårt sätt och såra dem med vi kan och har i vårt spel.

Att ha Lionel Messi i laget ser han som en ynnest.

– Vi har fördelen av att ha en av tidernas bästa spelare. Han känner sig väldigt bra på planen och mår också bra. Han har tagit ett steg framåt sedan Copa América. Han spelar mer fysiskt. Det ger laget så mycket energi att ha en sådan spelare som bidrar med så mycket.