Frölunda vann i förlängning: "Underbart"

Thomas Eriksson/TT

Publicerad 2024-04-14

Frölundajubel efter att Linus Högberg gjort avgörande 4–3 mot Skellefteå.

Frölunda vann den femte semifinalen mot Skellefteå med 4–3 efter att backen Linus Högberg avgjort i förlängningen.

Nu har laget chansen att utjämna till 3–3 i matcher på tisdag i Scandinavium.

– Helt underbart. Vi är väldigt bekväma med ett fullsatt Scandinavium i ryggen. Ska bli skönt att komma hem och sno en match till, säger segerskytten efter gastkramningen.

Matchen, som såg ut att bli en enkel bortaseger när Frölunda tog ledningen med 3–0, blev högdramatisk i den tredje perioden. Då stod ett dittills väldigt blekt hemmalag för en galen upphämtning och med bland annat två mål i numerärt överläge kunde man gå från 0–3 till 3–3 och ordna förlängning för tredje gången i semifinalserien. Skellefteå har vunnit båda gångerna förut och såg ut att kunna ordna ett segermål även den här gången.

I förlängningen handlade det sedan nästan enbart om Skellefteå. Ända tills Linus Högberg slog till efter 10.33.

”Siktar på krysset”

I ett av få Frölundaanfall var det Nicklas Lasu som spelade fram pucken.

– Han lockar på sig ett par av deras spelare och släpper till mig. Jag siktar på krysset men det spelar ingen roll att den inte sitter där, säger en leende segerskytt som för övrigt spelade i Skellefteå förra säsongen.

Frölundas 3–0-ledning kom efter att backen Isac Heens gjort 1–0, Jere Innala utökat till 2–0 och David Edstrom klippt till mitt i mittenperioden.

Så långt hade Skellefteå agerat sällsynt blekt. Inget talade för den upphämtning som sedan skulle komma i den tredje perioden.

Men direkt i öppningen av slutrundan kunde Simon Robertsson slå in reduceringen till 3–1 och då lossnade plötsligt spelet för hemmalaget.

Två powerplay resulterade i lika många mål och så stod det oväntat 3–3 på resultattavlan sedan först Dylan Sikura och sedan Filip Sandberg hittat rätt.

Första förlängningsförlusten

Skellefteå var rejält på gång och såg ut att kunna greja segern och en finalplats.

Efter fem förlängningssegrar av lika många möjliga i slutspelet blev det dock tvärstopp den här gången.

– Surt. Det kändes som vi hade ordentligt tryck på dem på slutet. Samtidigt visar vi jäklig karaktär när vi vågar gå fram och spela med pucken. Det är då vi är bäst, säger Pär Lindholm, besviken lagkapten i Skellefteå.

Desto nöjdare var förstås Frölundatränaren Roger Rönnberg efter att hans lag ridit ut stormen och skaffat sig läge att utjämna matchserien på tisdag:

– En fruktansvärt bra tävling av gruppen. De har bestämt sig för att vinna, säger han.