Meriterat gäng i första OS-truppen

Uppdaterad 2019-08-15 | Publicerad 2017-05-13

Olympiskt. Två skicrossvärldsmästare, en handfull längdstjärnor, en stukad snowboardåkare och, som vanligt när det vankas vinter-OS: två curlinglag.

De första OS-biljetterna är utdelade.

De som nu har tagits ut har den gångna säsongen antingen nått pallen individuellt, eller en topp sex-placering som lag. Inga idrottare har således tagits ut på talangkriteriet, med huvudsakligt syfte på framtida OS.

Charlotte Kalla skulle ha varit på plats på lyxanläggningen i Kolimbari, några mil utanför Chania på nordvästra Kreta. Men en känning i bihålorna gjorde att skidstjärnan tvingades stå över OS-lägret.

Kalla, Nilsson, Hellner

Som väntat finns hon ändå med i den första OS-truppen.

Stina Nilsson och Marcus Hellner är de andra skidåkarna som är uttagna individuellt och andra allt annat än oväntade namn på listan är skicrossvärldsmästarna Sandra Näslund och Victor Öhling Norberg.

– Det känns skönt att vara uttagen redan och bara kunna fokusera på träningen från och med nu. Det är kul att de tror på en. Jag går in med målet att ta medalj och helst vill jag ta guld, men det är tuff konkurrens, säger Sandra Näslund.

Säsongen har varit känslomässig på många sätt. Landslagskollegan Anna Holmlund, normalt sett också ett stort medaljhopp, ligger fortsatt i koma efter den allvarliga skidolyckan i december.

– Det är klart att man blir påverkad, det är verkligen hemskt. Men man får försöka peppa varandra. Men man tänker mycket på henne och tappar fokus ibland.

Jagar curlingmedaljer

Flera lag är också OS-klara, däribland damkronorna, parallellslalomlaget, skidornas sprint- och stafettlag liksom två skidskyttestafettlag.

Och så curlinglagen, både på dam- och herrsidan. Precis som vanligt ökar curlingbevakningen kraftigt var fjärde år, och nu har Sverige åter två lag som är kandidater till OS-medaljer.

– Men det känns ändå som att det har blivit en större snackis, curlingen har växt internationellt. Så jag hoppas att det kan bli ganska stort det här året, säger Niklas Edin, skipper för herrlandslaget, etta på världsrankningen och en av guldfavoriterna i OS.

Damlandslagets skipper Anna Hasselborg ser fram emot sitt första OS med ett lag som på mindre än ett år klättrat från plats 23 till att nu vara rankat trea i världen.

– Vi är så stolta, men långt ifrån nöjda. Vi vet att vi kan slå alla lag och förhoppningsvis kan vi göra det under rätt vecka. Vi åker dit för att ta medalj, säger Anna Hasselborg.

Axel i mitella

Snowboardåkaren Sven Thorgren är inte i OS-slag för närvarande. Med armen i mitella, efter operation av en axel som flera gånger har hoppat ur led, är han dock glad att redan vara uttagen. Han räknar med att vara tillbaka i full träning om tre-fyra månader.

– Det är jätteskönt, det blir mindre stress. Jag ser OS som det största. Jag vill framför allt köra på en väldigt hög nivå och göra mina allra svåraste trick. Jag tror att jag har chans att ta medalj i både big air och slopestyle, säger Sven Thorgren.

Däremot får freeskiingåkaren Emma Dahlström vänta på sin plats. Slopestylestjärnan är ett troligt OS-namn ändå, men en korsbandsskada gör att hennes säsong är osäker.

Vinter-OS 2018 hålls i sydkoreanska Pyeongchang 9-25 februari.

Kolimbari, TT:s utsände