Reste till Australien för tävling – regnade bort

Daniel Kihlström/TT

Publicerad 2024-04-07

Johanna Gustavsson var en av sju svenskor som fick nöja sig med att spela en runda på Europatourens tävling i Bonville, Australien. Golftävlingen regnade i praktiken bort. Arkivbild.

Golfspelarna på damernas Europatour hade rest ända till Australien för att spela två tävlingar i slutet av mars och början av april, men den sista turneringen regnade i praktiken bort.

Över 200 millimeter regn föll över banan i Bonville på Australiens centrala ostkust under 72 timmar och arrangörerna tvingades ställa in tävlingen efter endast en runda. Alla spelare i startfältet kommer få 500 australiska dollar (motsvarande 3 500 kronor) för att täcka resekostnader.

– Ingen vill avsluta en tävling på det här sättet, men vi kände att det hade varit orättvist att hålla spelarna kvar här en extra dag när vi inte kan garantera att vi kan spela mer, säger Graeme Phillipson i arrangörsstaben till tidningen Canberra Times.

Tävlingen var planerad att avgöras över tre dagar, men i torsdags hann endast några av spelarna ut på banan innan spelet ställdes in efter en dryg timme på grund av vädret. Då fattades beslutet att korta ner tävlingen till två dagar.

Men det fortsatte att regna på fredagen och det var först på lördagen samtliga spelare hade hunnit gå sina första 18 hål. På söndagen kom beskedet att det inte blir något mer spel över huvud taget.

Trion Nicole Broch Estrup, Danmark, Pei-Ying Tsai, Taiwan, och Jess Whitting, Australien, fick dela på segern efter att ha gått den enda rundan på 66 slag (sex under par).

Sju svenskor deltog i tävlingen och bäst gick det för Sara Kjellker, som slutade elva med sina 69 slag.