Aregawi testad positivt för dopning

Uppdaterad 2016-03-01 | Publicerad 2016-02-29

Sport. Löparstjärnan Abeba Aregawi har testats positivt vid ett dopningsprov gjort av Internationella friidrottsförbundet, IAAF. Hon är nu tills vidare avstängd.

Friidrottsförbundets förbundskapten Karin Torneklint presenterade på söndagen truppen till inne-VM i Portland, USA, 17-20 mars. Då fanns inte Abeba Aregawi med. Medeldistanslöparen har uppgivits vara skadad och därmed hoppat över innesäsongen.

– Jag fick veta om det här för ungefär 14 dagar sedan, säger Torneklint till TT.

– Jag har varit nere i Holland och träffat henne enbart på grund av det här. Hon vill ju göra B-analysen och nekar givetvis till dopningsförseelsen.

B-prov i mars

Efter A-provet har Aregawi gått med på en avstängning tills vidare.

– B-provet kommer att analyseras under första hälften av mars, sedan kommer det och därefter kan vi berätta mer, säger Torneklint.

Friidrottsförbundets presschef Fredrik Trahn till TT:

– Jag kan bekräfta att det rör sig om en out-of-competition-test.

Det betyder att provet togs utanför tävling.

– Hon befinner sig i Etiopien, i Addis Abeba, fortsätter Trahn utan att säga om det var där provet togs.

Enligt Åke Andrén-Sandberg, medicinsk expert i Riksidrottsförbundets dopingkommission, visar Abeba Aregawis A-prov spår av den förbjudna substansen meldonium. Ämnet hamnade på den internationella dopningsbyrån Wadas lista den 1 januari i år. Studier har visat att meldonium förbättrar energiomsättningen i hjärtmuskelceller.

Stoppar stöd

Sveriges olympiska kommitté (SOK) stoppar det ekonomiska stöd som Abeba Aregawi fått sedan 2013.

– Det här är ju oerhört negativt och vi tar helt avstånd från detta, Dopningsförseelsen är väldigt allvarlig, ett dråpslag helt enkelt, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo.

SOK:s ekonomiska stöd stoppas omedelbart men Peter Reinebo påpekar att fallet inte är avslutat och att ett B-prov ska analyseras.

Han hoppas att fallet inte påverkar den svenska OS-truppen, där Aregawi skulle ha ingått.

– Det kommer att påverka just nu men jag kan inte se framför mig att det kommer att påverka OS-truppen när vi är framme i juli-augusti.

Straffen dubblas

Karin Torneklint säger att fridrottsförbundet tagit beslut om att dubbla tider för dopningsavstängningar för deltagande i landslaget.

– Vi dubblar de straff som utdöms. Vi tar väldigt starkt avstånd från all form av dopning, säger hon.

Torneklint säger att förbundet kanske måste ändra sitt sätt att arbeta för att motverka dopning i framtiden.

– Om vi får en trupp med aktiva som befinner sig över hela världen och tränar får vi kanske fundera på om vi kan jobba annorlunda.

Stefan Holm, olympisk guldmedaljör i höjdhopp 2004 och numera ledamot i Internationella olympiska kommitténs (IOK) aktiva råd, är tacksam över att testerna fungerar och "sätter dit de stora stjärnorna om de försöker sig på något". Men han påpekar samtidigt att B-provet inte är analyserat ännu.

– Det är djupt olyckligt. Det är oerhört negativt för henne och friidrotten i stort och inte minst för svensk friidrott, säger Holm till TT.

TT