Hovets sarg inte godkänd – fått dispens i sex år

TT

Publicerad 2022-02-25

Sargen på Hovet är inte godkänd för elitspel och har använts på dispens i sex år, rapporterar Aftonbladet. Arkivbild.

Sargen på Hovet är inte godkänd för elitspel och har använts på dispens i sex år, uppger Aftonbladet.

– Det är väldigt märkligt att förbundet gett dispens i sex år, säger tidigare SHL-spelaren Nils Andersson, i dag i spelarfacket Sico, till tidningen.

I går, torsdag, tacklades Malmös Eric Engstrand in i sargen så pass hårt att plexiglaset gick sönder. Engstrand klarade sig oskadd – trots att han fastnade med huvudet i de vassa skärvorna.

Det var inte första gången den här säsongen som plexiglaset gick sönder på Hovet.

Och nu uppger alltså Aftonbladet att sargen inte är godkänd för spel i varken SHL eller hockeyallsvenskan.

Sedan 2016 måste samtliga arenor i landets två högsta hockeyligor ha en så kallad ”flex-sarg”, där sargen och plexiglaset fångar upp kraften i tacklingar och minskar friktionen – vilket Hovet inte har.

Vidare skriver tidningen att Djurgården och AIK, som båda spelar på Hovet, ska säkerställa att arenakraven följs även om de inte äger arenan.

– Vi har fått godkänt av förbundet att spela med dessa och förhåller oss till det, säger Michael Väyrynen, säkerhetsansvarig i Djurgården, till Aftonbladet.

Den tidigare SHL-spelaren Nils Andersson sitter i dag spelarfacket Sico.

– Det är väldigt märkligt att förbundet gett dispens i sex år. Jag skulle inte reagerat om det handlat om ett eller två år. Enligt rapporter från Hovet är det vanligt förekommande att sargen går sönder, säger han.

– Jag är tacksam över att det gick bra i går. Det som hände kan skära upp en kropp. Vi kan inte vänta till en olycka sker, det finns en anledning till att det finns ett bäst-före-datum.