Macron: OS-invigningen kan flyttas

TT-AFP

Publicerad 2024-04-15

Franska supportrar längs floden Seine i samband med att den olympiska facklan visades upp i Paris förra sommaren. Arkivbild.

Säkerhetshot kan flytta OS-invigningen i Paris. Det säger Frankrikes president Emmanuel Macron i en intervju.

– Det finns en plan B och en plan C, säger han.

Han säger att den tänkta båtfärden för OS-trupperna längs med Seine kan kortas och sluta vid Eiffeltornet, eller till och med flyttas till fotbollsarenan Stade de France.

– Om vi ser att det finns risker, beroende på våra analyser, har vi andra alternativ. Det finns både en plan B och en plan C, säger Emmanuel Macron.

OS-invigningen i Paris den 26 juli är tänkt att bli den första att arrangeras utanför en arena. Omkring 10 500 aktiva ska åka båt i 6 kilometer längs med Seine. OS-arrangören hade tänkt att båtfärden skulle kunna följas av 600 000 åskådare längs floden, men tidigare i år reducerades antalet åskådare till 300 000 av säkerhetsskäl.

Efter terrordådet i Moskva nyligen har Frankrike skärpt säkerheten ytterligare kring OS, på grund av rädsla för nya islamistiska terrordåd.

Macron säger också till BFMTV att han vill göra allt för en olympisk fred trots kriget i Ukraina och oroligheter på andra ställen i världen.

– Vi vill jobba för olympisk vapenvila och jag anser att det det är en möjlighet för mig att inleda samarbeten med flera av våra allierade, säger presidenten.

Olympisk vapenvila är en tradition ända sedan de ursprungliga olympiska spelen.

Rättad: I en tidigare version uppgavs felaktigt att OS-invigningen kan flytta till området vid Eiffeltornet. Rätt är att båtfärden kan sluta vid Eiffeltornet.