Brottare missade OS-platser – har en chans kvar

Daniel Kihlström/TT

Publicerad 2024-04-06

Johanna Lindborg åkte ut i kvartsfinal i brottarnas kval till OS i Paris. Arkivbild.

Inga svenskar lyckades knipa en OS-plats i Baku, Azerbajdzjan.

Nu återstår bara en chans att nå spelen i Paris i sommar.

– Vi får ladda om till världskvalet, säger landslagschefen Zakarias Tallroth.

I nuläget är det endast Jonna Malmgren, 53-kilosklassen, som är klar för OS i Paris i sommar av de svenska brottarna.

Endast de två finalbrottarna i Europakvalet i Baku fick kvittera ut en OS-biljett, men varken Tindra Sjöberg eller Johanna Lindborg lyckades nå så långt.

”Bra insats”

Lindborg vann sin första match mot ungerskan Eniko Elekes, men sedan tog det stopp i kvartsfinalen mot förstaseedade Bilyana Dudova, Bulgarien, i 62-kilosklassen.

– Johanna slog bulgariskan på EM. Så vi visste att hon kunde vinna, men denna matchen var bulgariskan bättre. Men vi tror att Johanna kommer kvala in via världskvalet, nu slipper hon ju Dudova, säger landslagschefen Zakarias Tallroth.

För Sjöberg blev det respass direkt i 68-kilosklassen. Där var rumänskan Alexandra Nicoleta Anghel – EM-mästare i fjol i 72-kilosklassen – för tuff.

– Men hon gör en bra match. Tindra är på väg att vända matchen i slutet, men hon ligger under och var tvungen chansa lite. Men det var en bra insats.

Under fredagen missade herrkvartetten Niklas Öhlén, Albin Olofsson, Alex Kessidis och Aleksandar Stjepanetic chansen att kvala in.

Kessidis blev sjuk

Kessidis drabbades av någon form av sjukdom under tävlingen och spydde okontrollerat i nästan 20 minuter efter sin förlust i 87-kilosklassen, grekisk-romersk stil.

– Han var ju krasslig i går kväll (fredag). Förhoppningsvis är det något han kan bli av med ganska fort och sedan är det bara upp på hästen igen med sikte på världskvalet i Istanbul, säger Zakarias Tallroth.

Troligtvis får samtliga sex brottare chansen i världskvalet i Turkiet 9–12 maj. Det är sedan tidigare klart att Evelina Hulthén och Alexander Bica ska tävla i Istanbul. Där står tre OS-platser på spel i varje klass.