Publiken sviker OS

Publicerad 2016-08-19

Olympiskt. OS i Rio har inte blivit den publikfest som arrangörer och idrottare hoppats på.

För när till och med Usain Bolt måste be fansen att köpa biljetter, då har man problem.

Inget har symboliserat publikkrisen i Rio så tydligt som Olympiastadion. När Sveriges fotbollsdamer sparkade igång premiären mot Sydafrika var det så få på läktarna att antalet åskådare knappt överträffade antalet funktionärer på plats. Att den officiella publiksiffran skrevs till 13 439 var så klart rent felaktigt och berodde antagligen på att hemmanationen Brasilien spelade direkt efteråt.

Bolts uppmaning

Under friidrottstävlingarna har det inte varit mycket bättre. I London för fyra år sedan var friidrottsbiljetterna slutsålda flera månader i förväg. I Rio fanns det till och med oro att inte ens herrarnas 100-metersfinal skulle avgöras inför en fullpackad arena.

"Se till att köpa biljetter och kom och titta, det kommer att bli fantastiskt", sade Usain Bolt i en video på sitt Twitter-konto några dagar före loppet.

– Vi vet att det är en stor arena, och vi förstår att fler sittplatser borde vara fyllda, säger Rio-spelens kommunikationschef Mario Andrada.

Många problem

Andrada har haft att göra. I princip dagligen har han fått svara på frågor om allt från varför simhoppsbassängen blivit grön till hur det är möjligt att en kula kunde träffa presstältet vid hästsportsarenan.

Ett skäl till de dåliga publiksiffrorna, säger han, är att mer än hälften av de 280 000 gratisbiljetter som delats ut till skolungdomar är outnyttjade.

– Men även när det gäller folk som har köpt biljetter i dörren, så har många inte gått in på arenan. Det finns de som köper biljetter bara för att komma in i den olympiska parken och som inte nödvändigtvis tar sikte på en specifik arena, säger Mario Andrada.

Det har också varit fåtaligt på många mindre sporter, särskilt under försök och kvalomgångar. Ridsporten har till exempel haft svårt att locka publik till arenan i Deodoro.

– Det är jättesynd, naturligtvis. Tråkigt. Ingen vill att det ska vara så här, säger svenska dressyrryttaren Tinne Vilhelmsson Silfvén.

Inte förvånad

En som inte är förvånad är SOK:s tidigare ordförande Stefan Lindeberg. Han var själv en av de lätträknade som följde kvalomgången i skeet-skytte.

– Det är en ganska smal idrottskultur i Brasilien, många av de olympiska idrotterna finns egentligen inte här i vardagen. Och de har inte den klubbstruktur som vi har i Sverige heller. Och då är det svårt att attrahera publik, säger Stefan Lindeberg.

Han tror inte att Stockholm skulle ha den här typen av huvudbry om man fick arrangera ett vinter-OS.

– Stockholm har ett sådant befolkningsunderlag och ligger med sådan närhet till våra grannländer att vi skulle bli invaderade. Vi skulle ha väldigt höga publiksiffror på allting, tror jag.

Paralympics värre

Sporter som är små i Sverige, som bob och rodel, skulle ändå locka publik, tror han, med tanke på närheten till exempelvis Tyskland där nämnda idrotter är populära.

– Jag känner ingen som helst oro för att vi inte skulle kunna skapa fantastisk atmosfär och stämning på läktarna under ett vinter-OS.

OS är snart slut, men för Mario Andrada är inte problemen till ända där. Den 7 september inleds Paralympics i Rio.

– Vi har sålt ungefär 12 procent av biljetterna till Paralympics. Det är bekymrande, säger han.

Rio de Janeiro, TT:s utsände

Följ ämnen i artikeln