”Kalla hade ingenting med det att göra”

Av: Erik Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Magnus Ingesson har gått från att vara Charlotte Kallas personliga tränare till hela landslagets förbundskapten.

Men att den flytten skulle ha varit Kallas krav för att komma tillbaka till landslaget slår han ifrån sig.

– Hon hade ingenting med det här att göra, säger Ingesson till NSD.

Landslaget håller precis på att runda av sitt första läger för året i norska Sognefjäll.

Samlingen har varit den första för en rad nya landslagsledare. Magnus Ingesson leder damlaget tillsammans med Stefan Thomson och Annika Zell och ska nu försöka överföra sitt succékoncept från tiden som Charlotte Kallas privata tränare till hela landslaget.

”Går i 120”

– Det går i 120, det gäller att hitta en arbetsfördelning kring vilka roller vi ska ha, sa Ingesson till Sportbladet förra veckan.

I en intervju med NSD berättar han nu om hur det gick till när både han och Kalla återvände till landslaget.

– Hon hade ingenting med det här att göra. Johan Sares (längdchefen) ringde till mig och frågade om jag var intresserad. Sen var det en önskan från mig att ha med Thomson. Sares pratade aldrig med Charlotte, säger Ingesson och menar att snacket om ”Kallas krav” aldrig stämt.

Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY
1 av 2 | Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Däremot medger han att Charlotte Kalla också behövde tänka igenom det nya upplägget och dess betydelse.

– Först sa hon väl: ”Jaha, vad roligt”. Sen fick hon väl fundera litegrann. Hon är ju medveten om att jag inte kommer att kunna ge henne hundraprocentig uppmärksamhet nu. Men samtidigt behöver hon inte det. När jag är med henne ute på läger sitter jag ju inte med henne 24/7.

”Handlar det om någon odödlighetskänsla?”

Nu är målet att skapa ett lag som kan utmana det norska landslaget på sikt. Ett landslag som nu leds av Therese Johaug som är tillbaka från dopning.

Ingesson säger att han tror hon kommer åka fort, samtidigt som norskan lär får hantera en hel del dömande åsikter. Själv tror han på Johaugs version av händelserna, att det hela var ett stort misstag.

– Ja, men ett ganska klantigt misstag. Man måste vara mycket mer noggrann på den nivån, det är väl det som skaver för många. Jag har accepterat att det var ett misstag, men hur kunde det ske? Har man blivit för arrogant? Handlar det om någon slags odödlighetskänsla? Jag tror ju inte att hon smörjt på en läppsalva för att bli en bättre skidåkare, men det är ett jäkligt onödigt misstag, säger Ingesson.

Publicerad:

LÄS VIDARE